Kalifornija će dati veliku probu za web tečajeve

Sebastian Thrun, šef Udacityja, na Državnom sveučilištu San Jose. Udacity, koji nudi online nastavu, ponudit će jeftine tečajeve u dogovoru sa sveučilištem.

Plan da se ponudi niz online kolegija na kalifornijskom državnom sveučilištu mogao bi, ako studenti budu uspješni, otvoriti vrata stotinama tisuća kalifornijskih studenata po nižoj cijeni putem interneta.

Udacity, start-up u Silicijskoj dolini koji stvara online nastavu na fakultetu, u utorak će objaviti dogovor sa državnim sveučilištem San Jose za niz dopunskih i uvodnih tečajeva.

Budući da su tečajevi namijenjeni uključivanju instruktora u učionici, to bi također moglo pomoći u otupljivanju nelagode profesora s online nastavi.

Dogovor državnog sveučilišta s Udacityom također je prvi put da su profesori na nekom sveučilištu surađivali s pružateljem MOOC-a — masivnog otvorenog online tečaja — kako bi stvorili tečajeve za kredit sa studentima koji gledaju videozapise i ispunjavaju interaktivne kvizove i primaju podršku od interneta mentori.

Na kraju bi se takvi tečajevi mogli ponuditi stotinama tisuća studenata u državi.

Guverner Kalifornije Jerry Brown, koji je tjerao državna sveučilišta da agresivnije krenu u online obrazovanje, obratio se tvrtki kako bi smislio tehnološko rješenje za ono što je postalo mučan izazov za državu.

Ellen N. Junn, prorektorica i potpredsjednica za akademske poslove na sveučilištu u San Joseu, rekla je da se sustav kalifornijskog državnog sveučilišta suočava s krizom jer više od 50 posto studenata koji upisuju ne mogu ispuniti osnovne uvjete.

Završili su srednju školu, ali ne mogu položiti naše osnovne ispite iz matematike i engleskog, rekla je.

Pilot program Udacity uključivat će popravni tečaj algebre, tečaj algebre na fakultetskoj razini i uvodnu statistiku.

Međutim, za pilot-projekt koji počinje ovog mjeseca, tečajevi će biti ograničeni na 300 studenata - polovica sa Sveučilišta San Jose State, a polovica iz lokalnih koledža i srednjih škola - koji će plaćati niže od uobičajene školarine. Cijena svakog tečaja od tri jedinice bit će 150 dolara, znatno manje od redovite školarine u državi San Jose. Sebastian Thrun, jedan od osnivača Udacityja, nije želio otkriti koliko će tvrtka biti plaćena za svoje sudjelovanje.

Država San Jose dobit će sredstva od Nacionalne znanstvene zaklade za proučavanje učinkovitosti novog dizajna online učionice.

Otvoreni online tečajevi eksplodirali su u američkom visokom obrazovanju 2011. nakon što su g. Thrun, nacionalno poznati istraživač umjetne inteligencije na Stanfordu, i Peter Norvig, Googleov direktor istraživanja, ponudili da predaju uvodni tečaj umjetne inteligencije online. Više od 160.000 učenika u početku se prijavilo za razred.

Nakon što su dva druga tečaja na Stanfordu privukla više od 100 000 studenata, dr. Thrun je započeo svoj pothvat. Dva druga informatička znanstvenika sa Stanforda, Andrew Ng i Daphne Koller, također su osnovali konkurentsku privatnu tvrtku, Coursera , razviti tehnologije potrebne za promjenu dosega i učinkovitosti online obrazovanja.

Tečajevi su se brzo preselili s periferije u središte politike visokog obrazovanja jer je sve veći broj škola počeo eksperimentirati s načinima da ponude tečajeve za kredit za stjecanje diplome.

EdX, sveučilišna suradnja koju su prošle godine pokrenuli Massachusetts Institute of Technology i Harvard, ovog mjeseca počet će nuditi neke od svojih tečajeva na dva koledža u Massachusettsu, u kombiniranom formatu.

Nedavno je edX završio probnu ponudu svojih teških sklopova i tečaja elektronike u državi San Jose do zapanjujućih rezultata: dok je 40 posto učenika u tradicionalnoj verziji razreda dobilo ocjenu C ili nižu, samo 9 posto u kombiniranom razredu edX dobio tako nisku ocjenu.

Prošle jeseni, prvi put, Udacity-jevi tečajevi isprobani su na maloj skupini srednjoškolaca s poteškoćama, u sustavu Winfree Academy Charter School, grupi škola u blizini Dallas-Fort Wortha koja je stvorena kako bi pomogla studentima s poteškoćama i povratilo napuštanje škole.

Pomalo sam se bojala staviti našu djecu, koja se bore i u opasnosti od napuštanja škole, u razred koji je napisao profesor sa Stanforda, rekla je Melody Chalkley, osnivačica Winfreea. No, od 23 učenika koji su koristili Udacity, jedan se povukao iz škole, a ostalih 22 su svi uspješno završili. A dvije mlade žene prošle su cijeli tečaj fizike u samo dva tjedna.

Do sada su se takvi tečajevi doživljavali kao prijetnja radnim mjestima profesora. Ogranak Udruge kalifornijskih fakulteta u San Joseu još nije zauzeo nikakav formalni stav o pilotu Udacity. Mnogi članovi nisu bili svjesni toga, a neki od onih koji su znali za plan rekli su da su za njega saznali samo neformalno.

Moje osobno mišljenje je da nije slučajno što se to objavljuje u vrijeme kada većina fakulteta nije u kampusu, ali nemam dokaza za to, rekao je Preston Rudy, profesor sociologije u državi San Jose koji je potpredsjednik poglavlje. Ne znam dovoljno o Udacityju da bih preuzeo bilo kakvu poziciju, ali sveukupno znam da je sveučilište zabrinuto oko toga tko će predavati kolegije ako idu na internet, tko ima kontrolu i hoće li biti zaposlenici na sveučilištu.

Dogovor s Udacityom mogao bi otupiti dio protivljenja fakulteta, jer će napori i dalje uključivati ​​profesore - ali će također koristiti asistente za online tečajeve ili mentore, koje je angažirao i obučavao Udacity.

Program je pokušaj da se prevlada najveći neuspjeh otvorenih online tečajeva današnjice — njihova stopa odustajanja od 90 posto.

Unatoč velikom broju upisanih, oko polovice studenata koji se upišu na takve tečajeve, bilo u Udacityju ili drugim pružateljima, odustane na početku, niti ne pogledavši prvi zadatak. Mnogi od njih su preglednici bez stvarne predanosti nastavi. Ali drugima, rekao je g. Thrun, samo treba više podrške.

Osobno sam zabrinut zbog stope odustajanja od 90 posto, rekao je g. Thrun. Učenici koji se prijavljuju vrlo su motivirani — a MOOC-ovi će uspjeti samo ako učine uspješno motivirane učenike.

U pilot-programu u San Joseu, Udacity će imati mentore osoblja koji nadgledaju tečajeve i nude niz usluga podrške studentima koje bi mogle uključivati ​​redovite prijave s mentorom ili automatizirane e-poruke koje pružaju poticaj i pomoć studentima koji su zaglavili u problemu.

Dr. Thrun je rekao da je novi pristup koji slijedi Udacity došao kao odgovor na telefonski poziv gospodina Browna. Za mene je ovo počelo hladno purice pozivom guvernera Kalifornije koji je rekao: 'Hej Sebastiane, imamo krizu u državi.'

Profesor u državi San Jose, koji je bio jedan od dizajnera novog tečaja statistike, rekao je da se nada da će novi pristup imati utjecaja.

Jedan od izazova ovih masivnih tečajeva kao instruktora je kako održavati kontakt sa svojim studentima. To je jednostavno nemoguće, rekao je Ronald F. Rogers, predsjednik odjela za psihologiju u državi San Jose.

Rekao je da će novi model tečaja koji je dizajnirao Udacity biti značajan test novog pristupa online obrazovanju i usavršavanje ideje otvorenog tečaja: to je empirijsko pitanje. Mislim da je to na neki način epruveta i vidjet ćemo može li se povećati.