Facebook počinje planirati za stalne udaljene radnike

Ovaj potez je velika promjena u odnosu na uredsku kulturu. Ali postoji kvaka: plaće će se vjerojatno promijeniti kako bi odgovarale lokalnim troškovima života.

Facebook kampus u Menlo Parku u Kaliforniji. Tehnološke tvrtke obično su koristile značajne pogodnosti kako bi zaposlenicima dale malo razloga za odlazak kući.

OAKLAND, Kalifornija - Facebook je u četvrtak rekao da će mnogim zaposlenicima omogućiti stalni rad od kuće. Ali postoji kvaka: možda neće moći zadržati svoje velike plaće u Silicijskoj dolini u pristupačnijim dijelovima zemlje.

Mark Zuckerberg, izvršni direktor Facebooka, rekao je radnicima tijekom sastanka osoblja koji je uživo prenošen na njegovoj Facebook stranici da će u roku od desetljeća čak polovica od više od 48.000 zaposlenika tvrtke raditi od kuće.

Jasno je da je Covid puno promijenio u našim životima, a to svakako uključuje i način na koji većina nas radi, rekao je Zuckerberg. Izlaskom iz ovog razdoblja očekujem da će i rad na daljinu biti rastući trend.

Facebookova odluka, prva među najvećim tehnološkim tvrtkama, ogromna je promjena za poslovnu kulturu izgrađenu oko dovođenja radnika u divovske urede i njihovog zadržavanja tamo. Koristeći besplatne autobuse, besplatne kafeterije i osobne usluge poput kemijskog čišćenja, tehnološke su tvrtke tijekom godina učinile što je više moguće kako bi zaposlenicima dale malo razloga za odlazak kući, a kamoli izbjegavanje ureda.

Ako druge divovske tvrtke slijede njihov primjer, tehnološko zapošljavanje moglo bi se početi udaljavati od skupih čvorišta poput Silicijeve doline, Seattlea i New Yorka. Mogućnost rada od kuće također bi mogla pružiti više razloga tehnološkim radnicima koji se žale da njihove zavidne plaće još uvijek nisu dovoljne za kupnju kuće u San Franciscu ili San Joseu da razmisle o nastanjivanju u drugim dijelovima zemlje.

Slično je uslijedila objava g. Zuckerberga odluke na Twitteru i platnoj tvrtki Square , oboje predvodi Jack Dorsey. G. Dorsey je prošlog tjedna rekao da će zaposlenicima u njegovim tvrtkama biti dopušteno raditi od kuće na neodređeno vrijeme. U Googleu je zaposlenicima rečeno da mogu raditi od kuće do kraja godine, ali tvrtka nije dala nikakve naznake o trajnim planovima.

Postoje znakovi da je rad na daljinu popularan među tehnolozima. Nakon objave gospodina Dorseyja, Google pretraživanja za poslove na Twitteru su porasla, prema Google Trends.

Aaron Levie, izvršni direktor tvrtke Box za poslovnu tehnologiju, napisao je na Twitteru da je poticaj koji se događa oko rada na daljinu jednako promjenjiv za budućnost tehnologije kao i lansiranje iPhonea prije više od deset godina.

Tehnološki rukovoditelji dugo su vjerovali da je komunikacija od osobe do osobe veliki dio kreativnosti koja je ušla u stvaranje popularnih proizvoda. Izgradili su divovske kampuse koji odražavaju to uvjerenje, od ukrašenih ureda Applea, Googlea i Facebooka u Silicijskoj dolini do novog sjedišta Amazona u Seattleu.

Ipak, najveće tehnološke tvrtke pokušavale su se proširiti izvan svojih glavnih ureda prije pandemije, kao što je to činila starija generacija tvrtki poput Intela. Amazon, na primjer, namjerava otvoriti drugo sjedište u Virginiji. Pandemija koronavirusa mogla bi ubrzati te planove.

Prije nego što se virus dogodio, velik dio rasprava o tehnološkom sektoru bio je o tome kako dovesti ljude na radna mjesta i stvoriti pristupačno stanovanje, rekao je Robert Silverman, profesor urbanog i regionalnog planiranja na Državnom sveučilištu New York u Buffalu. Ovo je neka vrsta prirodnog napredovanja.

Izlazak zaposlenika iz najvećih urbanih tehnoloških središta, u kombinaciji s otpuštanjima, mogao bi imati dramatične lokalne učinke. Troškovi stanovanja u području zaljeva, na primjer, pali su od početka pandemije, navodi tvrtka za iznajmljivanje Zumper. Najamnine u San Franciscu pale su za 7 posto u travnju, a 15 posto u Menlo Parku, domu Facebooka.

Gospodin Zuckerberg dugo je brinuo da će zaposlenici koji rade na daljinu izgubiti produktivnost. Facebook jednom osigurao novčane bonuse zaposlenicima koji su živjeli unutar 10 milja od njegovog sjedišta. U 2018., Facebook je proširio svoj glavni kampus s razrađenim novim uredima koju je dizajnirao zvjezdani arhitekt Frank Gehry , uključujući krovni vrt od 3,6 hektara s više od 200 stabala.

Baš prošle godine, Facebook se počeo useliti u poslovni toranj od 43 kata koji je zakupio u San Franciscu, a tvrtka je navodno još uvijek u pregovorima za značajno proširenje ureda u New Yorku , također.

U ožujku je blokada zbog koronavirusa prisilila tvrtke da pošalju zaposlenike kući. Mnoge tehnološke tvrtke, uključujući Facebook, ispraznile su svoje urede prije nego što su lokalne narudžbe za sklonište na mjestu.

Sada, više od dva mjeseca kasnije, rukovoditelji otkrivaju da su njihovi udaljeni radnici radili bolje od očekivanog. G. Zuckerberg je rekao da su zaposlenici ostali usredotočeni iako su radili od kuće.

Krajolik povratka u ured nakon pandemije

    • Delta-varijanta kašnjenja. Val zarazne varijante Delta tjera tvrtke da preispitaju kada će zahtijevati povratak zaposlenika i koji zdravstveni zahtjevi trebaju postojati kada to učine.
    • Generacijski jaz. Dok su se radnici svih dobnih skupina navikli birati i preskakati zamorna putovanja na posao, mlađi su se posebno vezali za novi način poslovanja. To uzrokuje neke teške razgovore između menadžera i novijih zaposlenika.
    • Kako zadržati uredski sigurni. Pranje ruku jednostavan je način za smanjenje širenja bolesti, ali poslodavci bi trebali razmišljati o poboljšanim sustavima ventilacije, kreativnom rasporedu i osigurati da njihova zgrada bude spremna nakon mjeseci niske upotrebe.
    • Anksioznost pri povratku na posao. Rad na daljinu donio je mnoge izazove, posebno za obojene žene. No, povratak će također značiti povratak mikroagresijama, pritisak da se udovolji bijelim standardima profesionalizma i visoke stope stresa i izgaranja.

Facebook će započeti tako što će novim zaposlenicima koji su viši inženjeri dopustiti da rade na daljinu, a zatim dopustiti trenutnim zaposlenicima da se prijave za dopuštenje za rad od kuće ako imaju pozitivne ocjene o radu.

Počevši od siječnja, naknade zaposlenicima Facebooka će se prilagođavati na temelju troškova života na lokacijama na kojima radnici odluče živjeti. Facebook će se pobrinuti da zaposlenici budu iskreni o svojoj lokaciji provjeravajući odakle se prijavljuju na interne sustave, rekao je.

G. Zuckerberg je rekao da bi promjena mogla ponuditi više koristi nego neugodnosti za tvrtku. Dopuštanje rada na daljinu omogućit će Facebooku da proširi svoje zapošljavanje, zadrži vrijedne zaposlenike, smanji utjecaj na klimu uzrokovan putovanjima na posao i proširi raznolikost svoje radne snage, rekao je Zuckerberg.

Do sada su Facebook, Square i Twitter bili daleko agresivniji od svojih kolega u industriji. Njihov posao uglavnom se obavlja u softverskom kodu, kojim se može upravljati na daljinu.

U Appleu, s druge strane, mnogi zaposlenici su hardverski inženjeri koji moraju biti u laboratoriju tvrtke, osobito zbog tajnosti tvrtke oko svojih proizvoda. Tim Cook, Appleov izvršni direktor, rekao je u travnju da će glavni ured tvrtke u Silicijskoj dolini biti zatvoren najmanje do lipnja i nije ažurirao taj vremenski okvir.

Početnicima bi također moglo biti teško upravljati udaljenom radnom snagom. Dopuštanje radnicima da žive na Srednjem zapadu moglo bi smanjiti troškove, ali Silicijska dolina ima golemu bazu talenata iz koje start-upi izvlače svoje radnike. Također, mnogi rizični kapitalisti, uglavnom sa sjedištem u Silicijskoj dolini i San Franciscu, očekuju da će tvrtke u koje ulažu biti smještene u blizini.

U Snapu sa sjedištem u Los Angelesu, proizvođaču Snapchata, zaposlenicima je dopušteno raditi kod kuće do rujna. Evan Spiegel, Snapov izvršni direktor, rekao je u intervju da je redovito procjenjivao situaciju i razmatrao smjernice zdravstvenih vlasti o tome kada treba ponovno otvoriti.

Ljudi žele sigurnost, a kao vođa postoji ogroman pritisak da daju konačne izjave, rekao je gospodin Spiegel u srijedu. Mislim da je važno da ostanemo fleksibilni u situaciji koja se brzo mijenja.