TEORIJA IGARA; Putovanje u Amerzone: Držite uši otvorene

IGRATI Amerzone je poput gledanja nijemog filma: cijenite njegovu izražajnost, ali ne možete a da ne pomislite koliko je medij napredovao od ranih dana. S CD-ROM-ovima, rani dani znače 1994., vrhunac point-and-click avanture koju utjelovljuje Myst.

Amerzone je jedan od tih svjetova. Igra počinje na pustoj obali (poput neutronskih bombi, ovi svjetovi sadrže mnogo zgrada bez znakova ljudskog stanovanja). Ispred se nazire svjetionik. Unutar njega nalazite puno prekidača u podrumu i 5 1/4-inčnu disketu pored starog računala. Gore, prirodoslovna radna soba sadrži desetke predmeta koje ne možete podići. Starac sjedi za stolom, nesvjestan vaše prisutnosti dok ne kliknete na njega.

'Jaje', kaže, hripajući. ''Jaje. Još je živo! Da. Ali sada je sve gotovo. nemam više snage. Moraš ići po mene. Uzmi jaje, odnesi jaje bijelih ptica natrag u Amerzone -- molim te, molim te!''

On umire.

Ostavljajući ga skljokanog preko stola, penjete se spiralnim stepenicama do tavana, gdje nalazite (pripremite se, ovo je šokantno) časopis koji sadrži profesorov životopis i detaljan prikaz tropske ekspedicije u kojoj on upravlja hidroplovom uzvodno , susreće Indijance i uči ih čudima mehaničkih uređaja (sheme su vješto skicirane olovkom) i pronalazi bijele ptice autohtone mitologije kako kruže iznad svetog vulkana.

Slovo na polici s knjigama objašnjava kako je, opsjednut ambicijom i pohlepom, ukrao jedino jaje ptica, u kojem se nalazila cjelokupna budućnost vrste, samo da bi ga pariški znanstveni establišment ismijao. U međuvremenu, Amerzone je pretekao vojni despot. Jaje, međutim, ostaje netaknuto, a iznutra se stetoskopom mogu čuti ''spori, neprekidni otkucaji srca'', nekih 50 godina kasnije. Profesor ga je držao u skladištu s kontroliranom klimom dok je gradio novi hidrofloat.

'Ali, kao što sam vam već rekao, ja sam sada starac', napisao je, sa predosjećajnim saznanjem da će isteći neposredno prije čitanja pisma. ''Dakle, na tebi je.''

Tako počinje pustolovina nalik mistici s bojama po brojevima s bujnim krajolikom i povlačenjem poluge. Lijepo je samo po sebi. Ali teško je više igrati takvu igru, jer se slobodno krećete u trodimenzionalnim svjetovima u kojima se svaki predmet može slobodno pregledati, uništiti, staviti u džep ili koristiti, i gdje postoji više od jednog načina za rješavanje problema.

U 2000., Amerzoneove strogo skriptirane sekvence su konstriktivne - iluzija izbora ne stoji jer su stare iluzije zastarjele. Za nekoga tko je naviknut na dublje i besprijekornije virtualne svjetove, Amerzoneova igra se čini kao ludačka košulja.

Mogućnost 20 sati čitanja gumba, zupčanika i kompasa činila se čistilištem. Međutim, audio okruženje je bilo prekrasno i nakon sat vremena igranja igre odlučio sam da bi bilo zabavnije reproducirati zvučne datoteke nego samu igru.

Sjećate li se Odaberi svoju avanturu? Svatko tko je odrastao u 80-ima sjeća se te serije knjiga - bila je to prva interaktivna fikcija koja se prodavala u velikim količinama. Trebali ste urezati alternativne putove kroz priču tako što ćete birati i prelistavati različite brojeve stranica. Ali općenito je bilo zabavnije čitati knjige od korica do korica, napuštajući linearni narativ radi kubističkog kolaža točaka odluka i posljedica te boljeg razumijevanja svih mogućih rješenja.

Amerzone je najbolje iskusan na ovaj način. Igra se sastoji od četiri CD-ROM-a, od kojih svaki sadrži desetke audio isječaka, a ako reproducirate sve zvučne datoteke abecednim redom, dobit ćete prilično dobru ideju o tome što se događa.

Na prvom disku čuje se zvuk listanja stranica (iz časopisa), bacanja prekidača, vode koja teče kroz cijevi i pljuštanja u kante, poruka ravnatelja Prirodoslovnog muzeja koja vas visokim nazalnim glasom upozorava da ne odvažite se u Amerzone pod bilo kojim okolnostima i puno škripavih vrata. Voda prska po doku, klokotanje laboratorijske opreme i nepogrešiv zvuk hidrauličnih strojeva.

Na kasnijim diskovima čujete galebove i zvuk velikog predmeta koji prska u vodu. ''Sad mi se vraća'', kaže sijed morski čamac. ''Dogodilo se davno, 1932., '33 možda. Bilo ih je troje. Imali su stroj kao i tvoj, ista stvar. Nikada ga nisu uspjeli ponovno pokrenuti. Na kraju su otišli na teretnom brodu koji je prolazio. Stroj je neko vrijeme ostao u laguni. Onda je s vremenom potonuo. Ostavili su negdje i škrinju. Gledaj, evo ključa.''

Pronađeš škrinju. Ključ se okreće u bravi. Izvlačite nešto teško iz vode. Čuju se zvukovi brze paljbe stroja, možda pucnjava i motor koji se ispaljuje iz mirovanja u visoku brzinu.

Dalje u srcu tame WAV datoteka, čuju se zvukovi džungle i hrkanje životinja. Prevezeni preko močvare od strane žirafe s mrežastim nogama opisanom u profesorovom dnevniku, stižete do hrama u podnožju svetog vulkana, gdje vruća lava mjehuri u neposrednoj blizini kliznog kamenog zida. Teška ploča pomiče se na svoje mjesto. Jaje se odlaže na svoje mjesto. Bijele ptice su vraćene u život, a Amerzone je otkupljen. Kraj.

Proveo sam nekoliko sati udubljujući se u Amerzoneove audio datoteke. To nije bilo bogato medijsko iskustvo. Ali bio je uronjen na način na koji panoramski vidici nisu bili jer je to bilo nesputano istraživanje, s prostorom za konkurentne teorije i maštovita rješenja. Kao igra, Amerzone je previše plitka da bi bila zanimljiva. Ali zabavno je povući zavjesu, igrati se s opremom na pozornici i popuniti praznine čistim nagađanjem. Također omogućuje prekrasne trenutke deja vua kasnije, kada se vratite u igru ​​i prepoznate škripavi most iz audio safarija.

Pokušajte nekad. Iskopajte starinski CD-ROM i samo reproducirajte audio datoteke. 40-satna puzzle saga vjerojatno sadrži prilično pristojan 40-minutni audio sampler (zvučni spomenar vaših avantura, ako ništa drugo). Igre nisu vrijedne ponavljanja, ali zvukove bi se možda isplatilo povući natrag na tvrdi disk. Nikada ne bih predložio bilo kakvu MP3 nestašnost s materijalom zaštićenim autorskim pravima, ali ako vam je muka od standardnih kompjuterskih zvukova, tropski kukci i mistični strojevi su promjena tempa.

Ima zlata u njima tamo podmetačima.

Amerzone, izdavač Microids; CD-ROM za Windows 95 i 98; 37,95 USD; za sve uzraste.