Izvucite maksimum iz svoje otmjene kamere za pametni telefon

Najnoviji Apple i Google modeli imaju softver koji automatski poboljšava vaše fotografije, ali također možete preuzeti kontrolu kako biste dobili savršenu fotografiju.

Snimanje ravno u mraku: lijevo, ultraširokokutna fotografija snimljena na iPhone 11 Pro Max, a desno, uvećana verzija fotografije snimljene pametnim telefonom Pixel 4.

Sve je teže snimiti uistinu lošu fotografiju na dobrom pametnom telefonu. Zahvaljujući boljim objektivima, robusnim procesorima i integriranom softveru za računalnu fotografiju obrađivati ​​slike ispod haube, čak i scene pri slabom osvjetljenju i bez bljeskalice koje su nekada bile beznadno mutne sada mogu ispasti lijepo.

Osnovna aplikacija za kameru vašeg telefona olakšava snimanje slike sa samo nekoliko dodira. Ali ako ste nedavno nadogradili svoj uređaj i želite dublje zaroniti u najnoviji hardver i softver, evo nekoliko savjeta – ilustriranih s dva aktualna modela, Appleovom iPhone 11 Pro Max i Googleove Pixel 4 XL .

Svaki član obitelji iPhone 11 ima barem dvije kamere za ultraširoke i široke snimke, ali iPhone 11 Pro linija dodaje treći telefoto objektiv. Za brzo prebacivanje između kamera u načinu rada za fotografije, dodirnite zaslon i odaberite gumbe .5x (ultrawide), 1x (wide) ili 2x (telefoto). Za zumiranje do 10x, stisnite zaslon ili pritisnite opciju zumiranja i klizite prstom po kotačiću koji se pojavi.

Slika

Kreditna...New York Times

Pixel 4 osim glavne 1x kamere ima i teleobjektiv. Dvaput dodirnite zaslon da biste skočili desno na 2x zum. Za ručno zumiranje dodirnite zaslon i pomaknite klizač. Pixel 4 može digitalno zumirati do 8x. Iako slika obično gubi kvalitetu što je više gurnete, Googleova Super rezolucija zuma tehnologija radi na poboljšanju izgleda fotografije.

Na liniji iPhone 11, Noćni način aktivira se kada je aplikacija Kamera otvorena pri slabom svjetlu i na standardnoj postavci zumiranja od 1x. Na zaslonu se pojavljuje mala ikona polumjeseca koja prikazuje vrijeme snimanja izračunato da uvuče dovoljno svjetla za sliku. Da biste nadjačali matematiku noćnog načina rada, dodirnite ikonu mjeseca i upotrijebite klizač na zaslonu za podešavanje vremena snimanja. Važno je da se ne vrpoljite, stoga razmislite o stativu za dugu ekspoziciju u mračnim okruženjima.

Uz noćni način rada, barem modeli iPhonea 11 rade iOS 13.2 imati Duboka fuzija , Appleova tehnologija strojnog učenja koja snima devet verzija snimke pri slabom do srednjem osvjetljenju i spaja najbolje dijelove u jednu detaljnu fotografiju. Deep Fusion se uključuje automatski, sve dok ne koristite ultraširokokutni objektiv i ne snimate u brzom načinu rada. Postavka za snimanje fotografija izvan okvira u aplikaciji Camera također treba biti onemogućena.

Slika

Kreditna...New York Times

Google ima vlastitu postavku za slabo osvjetljenje, Noćni vid . Da biste ga koristili na Pixelu 4, otvorite aplikaciju Kamera i odaberite način rada Night Sight. Okidač tada prikazuje ikonu mjeseca. Dodirnite mjesec i pojavit će se kružni mjerač vremena koji vas upućuje da držite mir dok kamera snima sliku.

Slika

Kreditna...J. D. Biersdorfer

Googleov način rada Night Sight uključuje Astrofotografija značajka za snimiti duge ekspozicije noćnog neba ; najbolje funkcionira daleko od mjesta s svjetlosno zagađenje , poput velikih gradova. Za korištenje telefona za zvijezde padalice, provjerite jeste li u načinu rada Night Sight i neka uređaj bude pričvršćen na tronošcu ili na stabilnoj površini. Kada se pojavi poruka Astrofotografija uključena, dodirnite ikonu mjeseca i pričekajte da se zaslonski timer završi.

Posljednjih nekoliko godina mnogi pametni telefoni uključuju portretni način rada koji osobu, kućnog ljubimca ili objekt drži u prvom planu u oštrom fokusu dok nježno zamagljuje pozadinu.

Za korištenje tog načina rada na iPhoneu 11 , otvorite aplikaciju Kamera i odaberite Portret. Upute na zaslonu vode vas u kadriranju fotografije, a svjetlosne efekte možete primijeniti iz skočnog izbornika Portretnog načina rada - prije ili nakon što snimite fotografiju. Da biste podesili zamućenje pozadine na portretu u vašoj kameri, otvorite sliku, dodirnite gumb Kontrola dubine ( f ) na vrhu zaslona i podesite klizač koji se pojavljuje ispod.

Slika

Kreditna...New York Times

Google također napravio poboljšanja na portretni način na svojim Pixel 4 telefonima, koji sada imaju dvije kamere koje rade na snimanju umjesto samo jedne. Da biste ga koristili, otvorite aplikaciju Kamera i odaberite Portret. Ako želite dodatno urediti gotov portret, otvorite sliku, dodirnite ikonu Uredi i podesite klizače za svjetlost, boju i zamućenost.

Bez obzira koji telefon imate, svakako istražite sve njegove izbornike kamere, alate za uređivanje slika i postavke za izborne značajke kao što su pomagala za kompoziciju i prečaci.

Slika

Kreditna...New York Times

Sam telefon može nuditi savjete na zaslonu, ali mrežne vodiče za pomoć iPhone 11 i Pixel 4 također imaju puno informacija koje možete podijeliti s onima koji žele izvući maksimum iz mobilne fotografije.