Sudac dopušta Oracleu da licitira za PeopleSoft

Savezni sudac jučer je presudio da bi Oracle, druga najveća softverska tvrtka u zemlji, mogla nastaviti sa svojom neprijateljskom ponudom za PeopleSoft, donijevši Ministarstvu pravosuđa rijedak poraz u pravnom osporavanju korporativnog spajanja.

Ministarstvo pravosuđa pokušalo je blokirati Oracleovu ponudu od 7,7 milijardi dolara za PeopleSoft s obrazloženjem da bi spajanje dviju tvrtki smanjilo konkurenciju na tržištu softvera koji velike korporacije koriste za upravljanje svojim financijama i evidencijom zaposlenika. No sudac Vaughn R. Walker iz Federalnog okružnog suda u San Franciscu odbacio je vladinu definiciju tržišta kao preusku, napominjući da je softversko poslovanje posebno dinamično, s mnoštvom trenutačnih i nadolazećih konkurenata u tom području, uključujući Microsoft.

Stručnjaci za borbu protiv monopola i industrijski analitičari rekli su da bi presuda, na koju se može uložiti žalba, mogla otvoriti put za više spajanja u industriji ako se velike tvrtke poput Oraclea, I.B.M.-a i Microsofta budu osjećale manje ograničene perspektivom antimonopolskih izazova.

Europska komisija nastavlja istragu o predloženom spajanju.

Charles Di Bona, softverski analitičar u Sanford C. Bernstein & Company, rekao je: 'Oracle je možda najveći korisnik ove presude, ali ona olakšava akvizicije kako bi se konsolidirala industrija i drugima.'

Microsoft, najveća svjetska softverska tvrtka, odigrala je istaknutu ulogu u suđenju iako nije bila strana u predmetu. Strah od Microsoftove tržišne snage bio je dio Oracleove motivacije u traženju spajanja.

U šestotjednoj probi ovog ljeta, Oracle je inzistirao na tome da je kupnja PeopleSofta ključna za njegovu strategiju proširenja dosega kako bi se izborila sa sve većom konkurencijom od strane Microsofta.

Uoči suđenja, Microsoft je bio prisiljen otkriti da je razgovarao sa SAP-om, velikim njemačkim proizvođačem poslovnog softvera, o preuzimanju te tvrtke. A tijekom suđenja, svjedoci Oraclea su više puta ukazivali na Microsoftove ambicije i agresivnu potrošnju na tržištu poslovnog softvera.

Zamoljen da komentira jučer, Andrew I. Gavil, profesor prava na Sveučilištu Howard, rekao je: 'Ulazak još jednog snažnog konkurenta otežava argumentaciju da je to stabilno tržište na kojem je ulazak težak i da bi akvizicija stvarno naštetila konkurenciji.'

Ministarstvo pravosuđa je, međutim, u suđenju tvrdilo da bi spajanje Oraclea, druge po veličini tvrtke u areni poslovnog softvera, i PeopleSofta, treće po veličini, stvorilo 'duopol' koji bi naštetio potrošačima. 'Spajanje bi okončalo žestoko međusobno natjecanje koje je kupcima donijelo niže cijene i bolje proizvode', rekao je Claude Scott, glavni odvjetnik vlade, tijekom svoje završne riječi 20. srpnja.

Ali sudac Walker nije smatrao argument dovoljno uvjerljivim. 'Tužitelji nisu pokazali većinom dokaza da će spajanje Oraclea i PeopleSofta vjerojatno značajno smanjiti konkurenciju na relevantnom proizvodnom i zemljopisnom tržištu', napisao je u presudi na 164 stranice.

Sudac Walker utvrdio je da je tržište poslovnog softvera globalno, a ne ograničeno na Sjedinjene Države. I napomenuo je da se nekoliko drugih tvrtki, uključujući Microsoft i Lawson Software, natječe na tom polju.

Čelnici PeopleSofta nisu izravno komentirali odluku, rekavši samo da će direktori tvrtke preispitati implikacije presude. Vijest je uzrokovala da su dionice PeopleSofta skočile za 14 posto, na 20,41 dolar u trgovanju nakon radnog vremena, nakon zatvaranja na 17,95 dolara. Dionice Oraclea porasle su 2,4 posto, na 10,17 dolara nakon radnog vremena.

Neobična borba za korporativno preuzimanje započela je u lipnju 2003., kada je Oracle dao prvu od četiri neprijateljske ponude za PeopleSoft, proizvođača softvera za financijske i ljudske resurse. U to vrijeme, Oracleov otvoreni izvršni direktor i osnivač, Lawrence J. Ellison, iskreno je rekao da ga slabo zanimaju tehnologije ili proizvodi PeopleSofta. Oracle je, rekao je, uglavnom zainteresiran za stjecanje PeopleSoftovih korporativnih kupaca i njihovo prebacivanje na Oracleov konkurentski softver.

Posao i gospodarstvo: Najnovija ažuriranja

  • Danas u On Tech: Facebook, pokažite nam nered.
  • Radnička skupina UN-a krivi nejednak pristup cjepivu za sve veći globalni ekonomski jaz.
  • Britanija se priprema za postpandemijsko gospodarstvo i nastavlja trošiti.

Oracleov potez, ustvrdio je gospodin Ellison, bio je samo korak u neizbježnoj konsolidaciji softverske industrije koja je bila neophodna zbog sporijeg dugoročnog rasta u tehnološkom sektoru.

To je izazvalo bijes kod PeopleSofta, sa sjedištem u Pleasantonu, Kalifornija, i optužbe da je gospodin Ellison samo pokušavao uništiti konkurenta otjeravši PeopleSoftove kupce dugotrajnom borbom za preuzimanje. Odbor PeopleSofta odbio je sve četiri ponude, uključujući i posljednju ponudu od 21 USD za svaku PeopleSoft dionicu.

U obrani od spajanja, PeopleSoft je odobrio odredbu protiv preuzimanja, poznatu kao otrovna pilula, koja bi mogla uvelike povećati cijenu spajanja potaknuti oslobađanje milijuna novih dionica.

U jučerašnjem priopćenju, predsjednik Oraclea, Jeffrey O. Henley, rekao je: 'Ova odluka stavlja odgovornost na upravu PeopleSofta da se sastane s nama i da otkupi svoju otrovnu pilulu kako bi dioničari mogli prihvatiti našu ponudu.'

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je da preispituje presudu i još nije odlučilo hoće li se žaliti. 'Razočarani smo sudskom odlukom', rekao je u priopćenju R. Hewitt Pate, pomoćnik glavnog državnog odvjetnika zadužen za antimonopolski odjel Ministarstva pravosuđa. 'Vjerujemo da činjenice i dokazi u ovom slučaju podupiru naš stav.'

Vlada ima tendenciju da prevlada u izazovima spajanja. Pogotovo u visokotehnološkim tvrtkama koje se brzo razvijaju, tvrtka će često odustati od planiranog dogovora nakon što vlada podnese tužbu, umjesto da se upusti u dugotrajnu bitku u sudnici.

1995., na primjer, Microsoft je odustao od ponude od 2,2 milijarde dolara za Intuit, lidera u softveru za osobne financije i pripremu poreza, nakon što se Ministarstvo pravosuđa usprotivilo.

Izazovi koji idu na sud obično su oni u kojima potencijalni stjecatelj misli da ima prilično jak slučaj. Na primjer, savezni sudac presudio je prošlog mjeseca da bi dvije tvrtke za proizvodnju ugljena u Wyomingu mogle nastaviti spajanje. 'Optuženi ne idu na sud ako izgleda kao da je vlada zakucala', rekao je Robert Pitofsky, profesor prava na Sveučilištu Georgetown i bivši predsjednik Federalne trgovinske komisije.

Čak i ako se Ministarstvo pravosuđa ne žali, postoje dodatne prepreke za Oracle, koji ima sjedište u Redwood Shoresu u Kaliforniji. Europska komisija čekala je sudsku presudu u San Franciscu prije nego što odluči hoće li pokušati zaustaviti spajanje.

Oracle se također suočava s građanskom tužbom vrijednom 2 milijarde dolara koju je PeopleSoft podnio samo nekoliko dana nakon što je Oracle dao svoju početnu ponudu 2003. PeopleSoft traži zabranu kako bi spriječio dogovor dok nastavi taj slučaj.

U suđenju s porotom koje je sada zakazano za početak 1. studenog na Višem sudu okruga Alameda u Oaklandu, Kalifornija, PeopleSoft će pokušati dokazati da je Oracleova ponuda u biti bila čin korporativnog vandalizma, s namjerom da uništi poslovanje PeopleSofta i izazove sumnje među njegovim klijentima o budućnost tvrtke.

PeopleSoft je posrnuo otkako je Oracle dao svoju ponudu, povrijeđen previranjima uzrokovanim borbom za preuzimanje i neočekivanim poteškoćama u povezivanju svojih operacija s J.D. Edwardsom, manjim proizvođačem poslovnog softvera kojeg je kupio prošle godine. 'U ovom trenutku, za PeopleSoft će biti teško postići rast bez Oraclea', rekao je David Yockelson, analitičar Meta Group, tvrtke za tehnološka istraživanja.

Oracleova ponuda za PeopleSoft dio je njegove strategije da bude jedan od većih preživjelih u onome što vidi kao konsolidirajuću softversku industriju. Oracle želi dodati proizvode i tehnologiju za dopunu svoje glavne linije, poslovanja s bazama podataka. Svojim drugim glavnim konkurentima u budućnosti smatra Microsoft, koji širi svoj doseg izvan operativnih sustava i softvera za stolna računala, i I.B.M., čija se softverska strategija usredotočuje na svoje proizvode WebSphere.

Tijekom suđenja, dokumenti Oraclea pokazali su da su softverske tvrtke koje je smatrao istaknutim kandidatima za preuzimanje uključivale BEA Systems, Siebel Systems i Lawson, kao i PeopleSoft. Bez obzira na ishod Oracleove ponude za PeopleSoft, mnogi stručnjaci iz industrije slažu se da će softverska industrija vjerojatno proći kroz proboj u godinama koje su pred nama.

U novoj knjizi 'The Business of Software' (Free Press, 2004.), Michael Cusumano, profesor na Sloan School of Management pri Massachusetts Institute of Technology, piše da je 'vjerojatno istina da postoji previše softverskih tvrtki u svijeta za faktor tri ili više.'