Linux naredba za raspakiranje

unzip naredba

Na Nalik Unixu operativni sustavi, otvoriti rajsfešlus popisi naredbi, izvodi i testiraju komprimirane datoteke u a ZIP arhiva .

Ova stranica pokriva Linux inačica otvoriti rajsfešlus .

Opis

otvoriti rajsfešlus popise, testove ili izdvaja datoteke iz arhiva zip formata, koje se najčešće nalaze na MS-DOS i Windows sustavima. Zadano ponašanje (bez mogućnosti) je izdvajanje u trenutni direktorij (i možda poddirektoriji ispod njega) sve datoteke iz navedene zip arhive. Popratni program, zip , stvara zip arhivu. Oba zip i otvoriti rajsfešlus kompatibilni su s arhivama koje su PKWARE-ovi programi PKZIP i PKUNZIP stvorili za MS-DOS.

Sintaksa

unzip [-Z] [-cflptTuvz[abjnoqsCDKLMUVWX$/:^]] file [.zip] [ file (s) ...] [-x xfile (s) ...] [-d exdir ]

Argumenti

otvoriti rajsfešlus prihvaća sljedeće argumente:

datoteka [ .zip ] Staza zip arhive (a). Ako je specifikacija datoteke zamjenski znak , svaka podudarna datoteka obrađuje se redoslijedom određenim operacijski sustav (ili sustav datoteka ). Samo naziv datoteke može biti zamjenski znak; sam put ne može. Zamjenski izrazi slični su onima koji se podržavaju u uobičajenoj upotrebi Unix školjke ( sh , ksh , csh ) i može sadržavati:

* odgovara nizu od 0 ili više znakova
? odgovara točno 1 znaku
[ ... ] odgovara bilo kojem pojedinačnom znaku koji se nalazi unutar zagrada; rasponi su navedeni početnim znakom, crticom i završnim znakom. Ako uskličnik ili znak (' ! ' ili ' ^ ') slijedi lijevu zagradu, a zatim se nadopunjuje raspon znakova unutar zagrada (to jest, sve osim znakova unutar zagrada smatra se podudaranjem). Da biste odredili doslovno lijevu zagradu, slijed od tri znaka ' [[] 'mora se koristiti.
(Obavezno citirajte bilo koji znak koji bi operativni sustav mogao drugačije protumačiti ili izmijeniti, posebno pod Unixom i VMS-om.) Ako nije pronađeno nijedno podudaranje, pretpostavlja se da je specifikacija doslovno ime datoteke; a ako i to ne uspije, sufiks .zip je dodan. Imajte na umu da su podržane samoraspakirajuće zip datoteke, kao i bilo koja druga zip arhiva; samo navedite .exe sufiks (ako postoji) izričito.
[ datoteka (e) ] Izborni popis članova arhive koji će se obraditi, odvojen razmacima. (VMS verzije kompajlirane s definiranim VMSCLI moraju datoteke razdvojiti zarezima. Pogledajte -v u OPCIJE ispod.) Regularni izrazi (zamjenski znakovi) mogu se koristiti za podudaranje više članova, kao što je gore navedeno. Opet, svakako citirajte izraze koje bi operativni sustav inače proširio ili izmijenio.
[ -x xfile (s) ] Izborni popis članova arhive koji će biti isključeni iz obrade. Budući da se zamjenski znakovi obično podudaraju (' / ') razdvajači direktorija (za iznimke pogledajte opciju -U ), ova se opcija može koristiti za izuzeće datoteka koje se nalaze u poddirektorijima. Na primjer, ' raspakirajte foo *. [ch] -x * / * 'izvadio bi sve C izvor datoteke u glavnom direktoriju, ali niti u jednom poddirektorijumu. Bez toga -x opcija, sve C izvorne datoteke u svim direktorijima unutar zip datoteke bit će izvađene.
[ -d exdir ] Ako je navedeno, datoteke će se izdvojiti u direktorij exdir . Prema zadanim postavkama sve su datoteke i poddirektoriji ponovno stvoreni u trenutnom direktoriju; -d opcija omogućuje ekstrakciju u proizvoljnom direktoriju (uvijek pod pretpostavkom da ima dopuštenje za pisanje u direktorij). Ova se opcija ne mora pojaviti na kraju naredbeni redak ; prihvaćen je i prije specifikacije zip datoteke (s uobičajenim opcijama), neposredno nakon specifikacije zip datoteke, ili između datoteke (datoteka) i datoteke -x opcija. Opcija i direktorij mogu se spojiti bez ikakvih bijeli prostor između njih, ali imajte na umu da to može uzrokovati suzbijanje normalnog ponašanja ljuske. Konkretno, ' -d ~ '( oznaka naglaska ) proširen je ljuskama Unix C u ime korisnikovog početnog direktorija, ali ' -d ~ 'tretira se kao doslovni poddirektorij' ~ 'trenutnog direktorija.

Opcije

Dodatno, otvoriti rajsfešlus prihvaća sljedeće mogućnosti:

-S zipinfo mod. Ako je prva opcija na naredbenom retku -S , uzimaju se preostale opcije zipinfo mogućnosti.
-DO [ OS / 2 , Unix DLL] ispisati proširenu pomoć za programsko sučelje DLL-a (API).
-c izdvajanje datoteka na stdout / zaslon ('the CRT '). Ova je opcija slična -str opcija osim što se naziv svake datoteke ispisuje dok se izdvaja, -do opcija je dopuštena i ASCII - EBCDIC pretvorba automatski se izvodi po potrebi. Ova opcija nije navedena u otvoriti rajsfešlus zaslon upotrebe.
-f osvježiti postojeće datoteke, tj. izvući samo one datoteke koje već postoje na disku i koje su novije od kopija diska. Prema zadanim postavkama, otvoriti rajsfešlus upite prije prepisivanja, ali -ili opcija se može koristiti za suzbijanje upita. Imajte na umu da pod mnogim operativnim sustavima TZ (Vremenska zona) varijabla okoline mora biti pravilno postavljen za -f i -u za pravilan rad (pod Unixom se varijabla obično postavlja automatski). Razlozi za to su pomalo suptilni, ali povezani su s razlikama između vremena datoteka DOS formata (uvijek lokalno vrijeme) i vremena Unix formata (uvijek u GMT / UTC ) i nužnost uspoređivanja dvaju. Tipičan TZ vrijednost je ' PST8PDT '(Američko pacifičko vrijeme s automatskim podešavanjem ljetnog računanja vremena).
-l popis arhivskih datoteka (kratki format). Ispisuju se imena, nekomprimirane veličine datoteka i datumi i vremena izmjena navedenih datoteka, zajedno sa zbrojevima za sve navedene datoteke. Ako otvoriti rajsfešlus je sastavljen sa OS2_EAS definirano, -l opcija također navodi stupce za veličine pohranjenih OS / 2 proširenih atributa (EA) i OS / 2 popisa za kontrolu pristupa (ACL). Također, prikazuju se zipfile komentari i komentari pojedinačnih datoteka (ako postoje). Ako je datoteka arhivirana iz datotečnog sustava s jednim slučajem (na primjer, stari MS-DOS MAST datotečni sustav) i -L dana je opcija, naziv datoteke se pretvara u malim slovima i ima predznak a Ne ( ^ ).
-str izdvajanje datoteka u cijev (standardni izlaz, stdout). Ništa se osim podataka datoteke ne šalje na stdout i datoteke se uvijek izvade u binarni formatu, baš kao što su pohranjeni (bez pretvorbe).
-t test arhivske datoteke. Ova opcija izdvaja svaku navedenu datoteku u memoriju i uspoređuje CRC (ciklička provjera redundancije, poboljšana kontrolna suma) proširene datoteke s pohranjenom vrijednošću CRC-a izvorne datoteke.
-T [većina OS] postavlja vremenska oznaka na arhivi (arhivama) do najnovije datoteke u svakoj. To odgovara zip 's -ići opcija osim što se može koristiti na zip datotekama sa zamjenskim znakovima (npr., ' raspakirajte -T *. zip ') i mnogo je brži.
-u ažurirajte postojeće datoteke i stvorite nove ako je potrebno. Ova opcija obavlja istu funkciju kao i -f opcija, izdvajanje (s upitom) datoteka koje su novije od datoteka s istim imenom na disku, a uz to izdvaja one datoteke koje već ne postoje na disku. Vidjeti -f gore za informacije o pravilnom postavljanju vremenske zone.
-v popis arhivskih datoteka (opširni format) ili prikaz dijagnostičkih podataka o verziji. Ova se opcija razvila i sada se ponaša i kao opcija i kao modifikator. Kao opcija ima dvije svrhe: kada je zip datoteka navedena bez drugih opcija, -v detaljno navodi arhivske datoteke, dodajući osnovne -l informacije o načinu kompresije, komprimiranoj veličini, omjeru kompresije i 32-bitnom CRC-u. Za razliku od većine konkurentskih komunalnih usluga, otvoriti rajsfešlus uklanja 12 dodatnih bajtova zaglavlja datoteke šifrirano unosi sa komprimiranih brojeva veličine. Stoga su podaci o komprimiranoj veličini i omjeru kompresije neovisni o statusu šifriranja unosa i pokazuju ispravne performanse kompresije. (Potpuna veličina šifriranog komprimiranog toka podataka za unose zipfile izvještava se u detaljnijim zipinfo izvješćima.) Kada nije navedena nijedna zip datoteka (to jest, kompletna naredba je ' raspakirati -v '), ispisuje se dijagnostički zaslon. Uz normalno zaglavlje s datumom izdanja i verzijom, otvoriti rajsfešlus navodi početnu ftp stranicu Info-ZIP i gdje pronaći popis ostalih ftp i ne ftp stranica; ciljni operativni sustav za koji je kompiliran, kao i (moguće) hardver na kojem je kompiliran, kompajler i verzija koja se koristi te datum kompilacije; sve posebne mogućnosti kompilacije koje bi mogle utjecati na rad programa (vidi također DEKRIPACIJA ispod); i sve opcije pohranjene u varijablama okruženja koje bi mogle učiniti isto (vidi OPCIJE OKOLIŠA ispod). Kao modifikator djeluje zajedno s drugim opcijama (npr. -t ) kako bi proizveli više detaljnih rezultata ili rezultata otklanjanja pogrešaka.
-s prikaži samo arhivski komentar.

Modifikatori

-do pretvoriti tekstualne datoteke. Obično se sve datoteke izdvajaju točno onako kako su pohranjene (kao 'binarne' datoteke). The -do opcija uzrokuje datoteke identificirane zip-om kao tekstualne datoteke (one s ' t 'oznaka u zipinfo oglasi, umjesto ' b ') koji se automatski ekstrahiraju kao takvi, pretvarajući završetke redaka, znakove na kraju datoteke i sam skup znakova prema potrebi. (Na primjer, Unix datoteke koriste feedove linija (LF) za kraj retka (EOL) i nemaju oznaku kraja datoteke (EOF); ​​Macintoshes koriste vraćanja nosača (CR) za EOL-ove; i većina operativnih sustava računala koristite CR + LF za EOL i control-Z za EOF. Također, IBM glavni računari i sustav terminala u Michiganu koriste EBCDIC umjesto uobičajenijeg ASCII skupa znakova, i Npr podupire Unicode .) Imajte na umu da zip Identifikacija tekstualnih datoteka nikako nije savršena; neke 'tekstualne' datoteke mogu zapravo biti binarne i obrnuto. otvoriti rajsfešlus dakle otisci ' [tekst] ' ili ' [binarni] 'kao vizualnu provjeru za svaku datoteku koju izdvaja prilikom korištenja datoteke -do opcija. The -aa opcija prisiljava sve datoteke da se izdvoje kao tekst, bez obzira na pretpostavljeni tip datoteke. O VMS-u, također pogledajte -S
-b [općenito] tretirati sve datoteke kao binarne (bez pretvorbe teksta). Ovo je prečac za ---do .
-b [Tandem] prisiljava datoteke za stvaranje s kodom datoteke tipa 180 (' C ') prilikom izdvajanja Zip unosa označenih kao' tekst '. (Na Tandemu, -do omogućeno je prema zadanim postavkama; vidi gore).
-b [VMS] automatski pretvara binarne datoteke (vidi -do gore) do fiksne duljine, 512- bajt format zapisa. Udvostručavanje opcije ( -bb ) prisiljava sve datoteke da se izdvoje u ovaj format. Pri izdvajanju na standardni izlaz ( -c ili -str na snazi), zadana pretvorba zapisa teksta graničnici je onemogućeno za binarno ( -b ) odn. svi ( -bb ) datoteke.
-B [kada se sastavi s UNIXBACKUP definiranim] spremite sigurnosnu kopiju svake prepisane datoteke. Datoteka sigurnosne kopije dobiva ime ciljne datoteke s tildom i dodatkom jedinstvenog sekvencijskog broja (do 5 znamenki). Redni broj primjenjuje se kad god postoji druga datoteka s izvornim nazivom plus tilda. Kada se koristi zajedno s opcijom 'prepiši sve' -ili , numerirane sigurnosne kopije nikada se ne stvaraju. U tom su slučaju sve datoteke sigurnosnih kopija imenovane kao izvorne datoteke s dodanom tildom, postojeće datoteke sigurnosne kopije brišu se bez najave. Ova značajka djeluje slično zadanom ponašanju emacs-a na mnogim lokacijama.

Kao primjer, stara kopija datoteke ' foo 'je preimenovan do ' foo ~ '.

Upozorenje: Korisnici bi trebali biti svjesni da -B opcija ne sprječava gubitak postojećih podataka u svim okolnostima. Na primjer, kada otvoriti rajsfešlus izvodi se u načinu prepisivanja, postojeći ' foo ~ 'datoteka je prethodno obrisana otvoriti rajsfešlus pokušaji preimenovanja ' foo 'do' foo ~ '. Kada ovaj pokušaj preimenovanja ne uspije (zbog zaključavanja datoteke, nedovoljnih privilegija ili čega već), izdvajanje ' foo ~ 'otkazuje se, ali stara datoteka sigurnosne kopije je već izgubljena. Sličan se scenarij događa kada se raspon brojeva sekvenci za numerirane sigurnosne kopije iscrpi ( 99999 , ili 65535 za 16-bitni sustavi). U tom se slučaju datoteka sigurnosne kopije s maksimalnim rednim brojem briše i zamjenjuje novom inačicom sigurnosne kopije bez najave.
-C koristiti bez velikih i malih slova podudaranje za odabir arhivskih unosa s popisa naredbi u retku uzoraka odabira ekstrakta. otvoriti rajsfešlus Filozofija je 'dobivaš ono što tražiš' (ovo je također odgovorno za -L / -U promijeniti; pogledajte relevantne opcije u nastavku). Budući da neki datotečni sustavi u potpunosti razlikuju velika i mala slova (posebno oni pod operativnim sustavom Unix) i zato što su i zip arhive i samopakiranje prenosivi na više platformi, otvoriti rajsfešlus Zadano ponašanje korisnika je podudaranje i zamjenskih i doslovnih imena datoteka s obzirom na velika i mala slova. Odnosno, specificiranje ' makefile 'na naredbenom retku će odgovarati samo' makefile u arhivi, ne ' Makefile ' ili ' IZVRŠITI '(i slično za specifikacije zamjenskog znaka). Budući da to ne odgovara ponašanju mnogih drugih operativnih / datotečnih sustava (na primjer, OS / 2 HPFS, koji čuva miješani slučaj, ali nije osjetljiv na njega), -C opcija se može koristiti za prisiljavanje svih podudaranja imena datoteka da ne razlikuju velika i mala slova. U gornjem primjeru, sve tri datoteke tada bi se podudarale ' makefile ' (ili ' napraviti* ili slično). The -C opcija utječe na specifikacije datoteka i na uobičajenom popisu datoteka i na popisu izuzetih datoteka ( xlist ).

Imajte na umu da -C opcija ne utječe na pretraživanje zip datoteka (a), niti na podudaranje arhivskih zapisa sa postojećim datotekama na putu ekstrakcije. Na datotečnom sustavu osjetljivom na velika i mala slova, otvoriti rajsfešlus nikad neće pokušati prebrisati datoteku ' FOO 'prilikom izdvajanja unosa' foo '!
-D preskočite obnavljanje vremenskih žigova za izvađene predmete. Normalno, redovno, otvoriti rajsfešlus pokušava vratiti sve meta-informacije za izvađene stavke koje se isporučuju u Zip arhivi (i ne zahtijevaju privilegije ili nameću sigurnosni rizik). Određivanjem -D , unzip-u je suzdržano da zaustavi obnavljanje vremenskih žigova za direktorijume izričito kreirane iz unosa Zip arhive. Ova se opcija odnosi samo na priključke koji podržavaju postavljanje vremenskih oznaka za direktorije (trenutno ATheOS, BeOS, MacOS , OS / 2 , Unix , VMS, Win32 ; za druge otvoriti rajsfešlus luke, -D nema učinka). Duplicirana opcija -DD prisiljava na suzbijanje obnavljanja vremenskih žigova za sve izdvojene unose (datoteke i direktorije). Ova opcija rezultira postavljanjem vremenskih oznaka za sve izdvojene unose na trenutno vrijeme.

Na VMS-u je zadana postavka za ovu opciju -D radi usklađenosti s ponašanjem BACKUP-a: vremenske oznake datoteka se obnavljaju, vremenske oznake izvađenih direktorija ostaju u trenutnom vremenu. Da bi se omogućilo vraćanje vremenskih žigova direktorija, negatirana opcija --D treba navesti. Na VMS-u, opcija -D onemogućava obnavljanje vremenske oznake za sve izdvojene stavke Zip arhive. (Evo, singl -D na naredbenom retku kombinira sa zadanim -D učiniti ono što izričito -DD radi na drugim sustavima.)
-JE [Samo za MacOS] prikaz sadržaja programa MacOS dodatno polje tijekom operacije obnavljanja.
-F [Samo žir] potiskuje uklanjanje ekstenzije tipa NFS iz pohranjenih imena datoteka.
-F [sustavi koji nisu Acorn koji podržavaju duga imena datoteka s ugrađenim zarezima i samo ako su kompajlirani sa ACORN_FTYPE_NFS definirano] prevesti podatke o tipu datoteka iz dodatnih blokova polja ACORN RISC OS u NFS ekstenziju tipa datoteke i dodati ih imenima izvađenih datoteka. (Kada se čini da pohranjeni naziv datoteke već ima dodano proširenje tipa NFS, zamjenjuje se podacima iz dodatnog polja.)
-i [Samo MacOS] zanemaruje nazive datoteka pohranjenih u dodatnim poljima MacOS-a. Umjesto toga koristi se najkompatibilniji naziv datoteke pohranjen u generičkom dijelu zaglavlja unosa.
-j smeće stazama. Struktura direktorija arhive nije ponovno stvorena; sve su datoteke pohranjene u direktorij za izdvajanje (prema zadanim postavkama, trenutni).
-J [Samo BeOS] atributi neželjene datoteke. Atributi datoteke BeOS datoteke ne vraćaju se, već samo podaci datoteke.
-J [Samo MacOS] zanemaruje dodatna polja MacOS-a. Sve posebne informacije o Macintosh-u preskaču se. Data-fork i resource-fork se obnavljaju kao zasebne datoteke.
-DO [AtheOS, BeOS, samo Unix] zadržavaju SUID / SGID / Tacky atributi datoteke . Bez ove zastavice ovi se bitovi atributa brišu iz sigurnosnih razloga.
-L pretvoriti u mala slova bilo koje ime datoteke koje potječe iz datoteke velikim slovima -samo operativni sustav ili datotečni sustav. (Ovo je bilo zadano ponašanje raspakiravanja u izdanjima prije 5.11; novo zadano ponašanje identično je starom ponašanju s -U opcija, koja je sada zastarjela i uklonit će se u budućem izdanju.) Ovisno o arhivaru, datoteke arhivirane pod pojedinačnim datotečnim sustavima (VMS, stari MS-DOS FAT, itd.) mogu se pohraniti kao velika slova; to može biti ružno ili nezgodno pri izdvajanju u datotečni sustav koji čuva velika i mala slova, poput OS / 2 HPFS, ili onaj koji razlikuje velika i mala slova, na primjer pod Unixom. Prema zadanim postavkama, otvoriti rajsfešlus popisuje i izdvaja takva imena datoteka točno onako kako su pohranjena (osim krnje , pretvorba nepodržanih znakova itd.); ova opcija uzrokuje pretvaranje imena svih datoteka iz određenih sustava u mala slova. The -LL opcija prisiljava konverziju svakog imena datoteke u mala slova, bez obzira na izvorni datotečni sustav.
-M provući sav izlaz kroz unutarnji dojavljivač sličan naredbi Unix more. Na kraju ekrana rezultata, otvoriti rajsfešlus zastaje s ' --Više-- 'prompt; sljedeći prikaz možete pogledati pritiskom na tipku Enter (Povratak) ili razmaknicu. otvoriti rajsfešlus može se prekinuti pritiskom na ' što i na nekim sustavima tipku Enter / Return. Za razliku od Unixa više , nema mogućnosti pretraživanja ili uređivanja unaprijed. Također, otvoriti rajsfešlus ne primijeti premotavaju li se duge linije na rubu zaslona, ​​što efektivno rezultira ispisom dva ili više redaka i vjerojatnošću da će se neki tekst pomaknuti s vrha zaslona prije gledanja. Na nekim sustavima se u tom slučaju ne otkriva broj dostupnih linija na zaslonu otvoriti rajsfešlus pretpostavlja da je visina 24 linije.
-n nikada ne prepisujte postojeće datoteke. Ako datoteka već postoji, preskočite izdvajanje te datoteke bez upita. Prema zadanim postavkama, otvoriti rajsfešlus upite prije izdvajanja bilo koje datoteke koja već postoji; korisnik može odabrati prepisivanje samo trenutne datoteke, prepisivanje svih datoteka, preskakanje izdvajanja trenutne datoteke, preskakanje izdvajanja svih postojećih datoteka ili preimenovanje trenutne datoteke.
-N [Amiga] izdvajanje komentara datoteke kao bilješke datoteke Amiga. Datoteka komentari su stvoreni s -c mogućnost zip , ili s -N opcija luke Amiga u zip , koji bilješke datoteka pohranjuje kao komentare.
-ili prepiši postojeće datoteke bez upita. Ovo je opasna opcija, pa je koristite pažljivo. (Često se koristi sa -f međutim, i to je jedini način da se prepišu EA-ovi direktorija pod OS / 2.)
-P zaporka koristiti zaporka za dešifriranje šifriranih unosa zip datoteke (ako ih ima). OVO JE SIGURNO! Mnogi višekorisnički operativni sustavi pružaju načine da bilo koji korisnik vidi trenutni naredbeni redak bilo kojeg drugog korisnika; čak i na samostalnim sustavima uvijek postoji prijetnja zavirivanja preko ramena. Pohranjivanje otvoreni tekst lozinka kao dio naredbenog retka u automatiziranoj skripti još je gora. Kad god je to moguće, upotrijebite neodzvanjajući interaktivni upit za unos lozinki. (A tamo gdje je sigurnost uistinu važna, upotrijebite jaku enkripciju poput Pretty Good Privacy umjesto relativno slabe enkripcije koju pružaju standardni uslužni programi zipfile.)
-q izvoditi operacije tiho ( -qq = još tiše). Obično otvoriti rajsfešlus ispisuje imena datoteka koje vadi ili testira, metode ekstrakcije, komentare svih datoteka ili zip datoteka koji se mogu pohraniti u arhivu, a možda i sažetak kada završi sa svakom arhivom. The -q [ što ] opcije suzbijaju ispis nekih ili svih ovih poruka.
-s [OS / 2, NT, MS-DOS] pretvara razmake u imenima datoteka u donje crte. Budući da svi operativni sustavi za računala dopuštaju razmake u imenima datoteka, otvoriti rajsfešlus prema zadanim postavkama izdvaja imena datoteka s netaknutim razmacima (npr. ' EA PODACI. SF '). To, međutim, može biti neugodno, jer MS-DOS posebno ne podržava graciozno razmake u imenima datoteka. Pretvaranje razmaka u donje crte može u nekim slučajevima ukloniti neugodnost.
-S [VMS] pretvaranje tekstualnih datoteka ( -do , -aa ) u Stream_LF format zapisa, umjesto zadanog tekstualne datoteke, format zapisa promjenjive duljine. ( Stream_LF zadani je format zapisa VMS-a otvoriti rajsfešlus . Primjenjuje se osim ako pretvorba ( -do , -aa i / ili -b , -bb ) ili se obrađuje unos specifičan za VMS.)
-U [Samo UNICODE_SUPPORT] mijenja ili onemogućava rukovanje UTF-8. Kad je dostupna UNICODE_SUPPORT, opcija -U sile otvoriti rajsfešlus za bijeg svih znakova koji nisu ASCII iz naziva datoteka kodiranih UTF-8 kao ' #Uxxxx '(za UCS-2 znakove ili' #Lxxxxxx 'za unicode kodne točke kojima trebaju 3 okteta). Ova se opcija uglavnom nudi u svrhu uklanjanja pogrešaka kada se sumnja da prilično nova podrška za UTF-8 kvari izvađena imena datoteka.

Mogućnost -UU omogućuje potpuno onemogućavanje prepoznavanja imena datoteka kodiranih UTF-8. Rukovanje kodiranjima imena datoteka unutar otvoriti rajsfešlus vraća se ponašanju prethodnih verzija.

[stara, zastarjela upotreba] imena datoteka ostavljaju velikim slovima ako su stvorena pod MS-DOS-om, VMS-om itd. Vidi -L iznad.
-V zadržati (VMS) brojeve verzija datoteke. VMS datoteke mogu se pohraniti s brojem verzije u formatu datoteka.ext; ## . Prema zadanim postavkama, ' ; ## 'brojevi verzija su uklonjeni, ali ova opcija omogućuje njihovo zadržavanje. (Na datotečnim sustavima koji ograničavaju nazive datoteka na posebno kratke duljine, brojevi verzija mogu biti skraćeni ili uklonjeni bez obzira na ovu opciju.)
-U [samo kad WILD_STOP_AT_DIR omogućena opcija vremena kompajliranja] mijenja rutinu podudaranja uzorka tako da oba ' ? '(zamjenski znak s jednim znakom) i' * '(zamjenski znak s više znakova) ne odgovara znaku za razdvajanje direktorija' / '. (Slijed od dva znaka ' ** 'djeluje kao zamjenski znak s više znakova koji uključuje razdvajač direktorija u odgovarajućim znakovima.) Primjeri:

 • ' * .c 'podudaranja' foo.c ' ali ne ' mydir / foo.c '
 • ' **. c 'odgovara oboje' foo.c 'i' mydir / foo.c '
 • ' * / *. c 'podudaranja' bar / foo.c ' ali ne ' baz / bar / foo.c '
 • ' ?? * / * 'podudaranja' ab / foo 'i' abc / foo ' ali ne ' a / foo ' ili ' a / b / foo '
Ovo modificirano ponašanje ekvivalentno je stilu podudaranja uzorka koji koriste ljuske nekih od podržanih UnZip-ovih ciljnih OS-a (jedan od primjera je Acorn RISC OS). Ova opcija možda neće biti dostupna na sustavima u kojima je interni znak za razdvajanje Zip arhive u direktoriju ' / 'dopušten je kao redoviti znak u izvornim imenima datoteka operativnog sustava. (Trenutno, otvoriti rajsfešlus koristi ista pravila za podudaranje uzoraka za specifikacije zip datoteke zamjenskog znaka i uzorke odabira zip unosa u većini luka. Za sustave koji dopuštaju ' / 'kao uobičajeni znak imena datoteke, -U opcija ne bi radila kako se očekuje na specifikaciji zip datoteke zamjenskog znaka.)
-X [VMS, Unix, OS / 2, NT, Tandem] obnavlja informacije o vlasniku / zaštiti (UIC-ovi i ACL unosi) pod VMS-om ili informacije o korisniku i grupi (UID / GID) pod Unix-om ili popisi za kontrolu pristupa (ACL-ovi) pod određenom mrežom -omogućene verzije OS / 2 (Warp poslužitelj s IBM LAN poslužiteljem / zahtjevateljem 3.0 do 5.0; Warp Connect s IBM Peer 1.0) ili sigurnosni ACL-ovi pod Windowsom NT. U većini slučajeva to će zahtijevati posebne privilegije sustava i udvostručavanje opcije ( -XX ) prema NT uputama otvoriti rajsfešlus koristiti povlastice za vađenje; ali pod Unixom, na primjer, korisnik koji pripada nekoliko grupa može vratiti datoteke u vlasništvu bilo koje od tih grupa, sve dok se korisnički ID-ovi podudaraju s vlastitim. Imajte na umu da se uobičajeni atributi datoteke uvijek obnavljaju - ova se opcija odnosi samo na dodatne, dodatne informacije o vlasništvu dostupne na nekim operativnim sustavima. [Čini se da NT-ovi popisi za kontrolu pristupa nisu posebno kompatibilni s OS / 2-ima, pa se ne pokušava prenijeti na više platformi privilegija pristupa.]
-Da [VMS] tretiranje arhiviranih završetaka naziva datoteke od ' .nnn ' (gdje ' nnn 'je decimalni broj) kao da su brojevi verzije VMS-a (' ; nnn '). (Zadana je postavka da se s njima postupa kao s vrstama datoteka.) Primjer: ' a.b.3 '->' a.b; 3 '.
- $ [MS-DOS, OS / 2, NT] vraća oznaku glasnoće ako je ekstrakcijski medij uklonjiv (npr. disketa ). Udvostručavanje opcije ( - $$ ) omogućuje označavanje i fiksnih medija (tvrdih diskova). Oznake volumena po zadanom se zanemaruju.
- / proširenja [Samo žir] poništava popis proširenja koji je dostavio Otpakirajte $ Ext varijabla okoline. Tijekom izdvajanja, nastavci imena datoteke koji odgovaraju jednoj od stavki na ovom popisu proširenja zamjenjuju se ispred osnovnog imena izvučene datoteke.
-: [sve osim Acorn, VM / CMS, MVS, Tandem] omogućuje izvlačenje članova arhive na mjesta izvan trenutne 'root root mape'. Iz sigurnosnih razloga, otvoriti rajsfešlus normalno uklanja komponente puta nadređenog direktorija (' ../ ') iz imena izvučene datoteke. Ova sigurnosna značajka (nova za verziju 5.50) sprječava otvoriti rajsfešlus od slučajnog zapisivanja datoteka u 'osjetljiva' područja izvan glave aktivnog stabla za vađenje. The -: opcija omogućuje otvoriti rajsfešlus vratiti se na prethodno, liberalnije ponašanje, kako bi se omogućilo točno izdvajanje (starijih) arhiva koje su se koristile ' ../ 'komponente za stvaranje više stabala direktorija na razini trenutne mape za izdvajanje. Ova opcija ne omogućuje eksplicitno pisanje u korijenski direktorij (' / '). Da biste to postigli, potrebno je postaviti ciljnu mapu za vađenje na root (npr. -d / ). Međutim, kad -: opcija je navedena, još uvijek je moguće implicitno pisati u korijenski direktorij navodeći dovoljno ' ../ 'put komponente unutar zip arhive. Koristite ovu opciju krajnje oprezno.
- ^ [Samo Unix] dopušta kontrolne znakove u imenima izvađenih unosa zip arhive. Na Unixu naziv datoteke može sadržavati bilo koji (8-bitni) kôd znaka s dvije iznimke ' / '(graničnik direktorija) i NUL ( 0x00 , indikator završetka niza C), osim ako određeni datotečni sustav nema restriktivnije konvencije. Općenito, to omogućuje ugradnju ASCII kontrolnih znakova (ili čak sofisticiranih kontrolnih sekvenci) u imena datoteka, barem u 'izvorne' Unix datoteke. Međutim, moglo bi biti vrlo sumnjivo koristiti ovu Unixovu 'značajku'. Ugrađeni kontrolni znakovi u nazivima datoteka mogu imati gadne nuspojave kada ih neki kod za prikaz prikazuje na zaslonu bez dovoljnog filtriranja. I, za obične korisnike može biti teško rukovati takvim imenima datoteka (npr. Kada je pokušavate odrediti za operacije otvaranja, kopiranja, premještanja ili brisanja). Stoga, otvoriti rajsfešlus prema zadanim postavkama primjenjuje filtar koji uklanja potencijalno opasne kontrolne znakove iz izdvojenih imena datoteka. The - ^ opcija omogućuje nadjačavanje ovog filtra u rijetkim slučajevima da se ugrađeni kontrolni znakovi naziva datoteke namjerno obnavljaju.
-dva [VMS] prisiljava bezuvjetno pretvaranje imena datoteka u ODS2-kompatibilna imena. Zadana je upotreba odredišnog datotečnog sustava, čuvajući znakove velikih i malih slova i datoteka na ODS5 odredišnom datotečnom sustavu; i primjenu filtriranja imena datoteka kompatibilnih s ODS2 na odredišnom datotečnom sustavu ODS2.

Opcije

otvoriti rajsfešlus Zadano ponašanje korisnika može se izmijeniti pomoću opcija smještenih u varijablu okruženja. To se može učiniti s bilo kojom opcijom, ali vjerojatno je najkorisnije s -do , -L , -C , -q , -ili , ili -n modifikatori: napraviti otvoriti rajsfešlus automatski pretvori tekstualne datoteke prema zadanim postavkama, pretvori imena datoteka iz velikih slova u mala slova, prilagodi imenima neosjetljiva slova, učini ih tišima ili učini da uvijek prepisuje ili nikad ne prepisuje datoteke dok ih izdvaja. Na primjer, izraditi otvoriti rajsfešlus ponašajte se što tiše moguće, samo prijavljujući pogreške, koristila bi se jedna od sljedećih naredbi:

Unix Bourneova ljuska:

UNZIP=-qq; export UNZIP

Unix C ljuska :

setenv UNZIP -qq

OS / 2 ili MS-DOS:

set UNZIP=-qq

VMS (citati za mala slova):

define UNZIP_OPTS '-qq'

Opcije okoline zapravo se smatraju kao i sve druge opcije naredbenog retka, osim što su one zapravo prve opcije na naredbenom retku. Da biste nadjačali opciju okoline, možete je ukloniti pomoću 'minus operatora'. Na primjer, da poništite jednu od tihih zastavica u gornjem primjeru, upotrijebite naredbu u nastavku.

unzip --q[other options] zipfile

Prva crtica je normalni znak za prebacivanje, a druga je znak minus, koji djeluje na opciju q. Stoga je ovdje učinak poništavanje jednog kvanta tišine. Za poništavanje obje tihe zastavice mogu se koristiti dva (ili više) minusa:

unzip -t--q zipfile
unzip ---qt zipfile

(to dvoje je ekvivalentno). Ovo se može činiti neugodno ili zbunjujuće, ali razumno je intuitivno: samo zanemarite prvu crticu i krenite odatle. Također je u skladu s ponašanjem Unixa Lijepo .

Kao što su predložili gornji primjeri, zadani nazivi varijabli su UNZIP_OPTS za VMS (gdje se simbol koristio za instalaciju otvoriti rajsfešlus jer bi se strana naredba inače miješala s varijablom okoline), a UNZIP za sve ostale operativne sustave. Radi kompatibilnosti s zip , UNZIPOPT je također prihvaćen. Ako oboje OTVORITI RAJSFEŠLUS i UNZIPOPT definirani su, međutim, OTVORITI RAJSFEŠLUS ima prednost. otvoriti rajsfešlus dijagnostička opcija ( -v bez naziva zip datoteke) može se koristiti za provjeru vrijednosti sve četiri moguće varijable okruženja unzip i zipinfo.

Varijabla vremenske zone ( TZ ) treba postaviti prema lokalnoj vremenskoj zoni za -f i -u da pravilno funkcionira. Pogledajte opis -f gore za detalje. Ova je varijabla također možda potrebna da bi se vremenske oznake izvađenih datoteka postavile ispravno. WIN32 (Win9x / Ja / NT4 / 2K / XP / 2K3) luka otvoriti rajsfešlus dobiva konfiguraciju vremenske zone iz Registar , pod pretpostavkom da je ispravno postavljen u Upravljačka ploča . The TZ varijabla se zanemaruje za ovaj port.

Dešifriranje

Šifrirane arhive u potpunosti podržava softver Info-ZIP, ali zbog ograničenja izvoza Sjedinjenih Država, podrška za dešifriranje ili onemogućavanje možda će biti onemogućena u vašoj sastavljenoj binarnoj datoteci. Međutim, od proljeća 2000. oslobođena su ograničenja izvoza SAD-a, a naša izvorna arhiva sada uključuje puni kriptni kod. U slučaju da su vam potrebne binarne distribucije sa kripta podrška omogućena, pogledajte datoteku ' GDJE 'u bilo kojem izvoru Info-ZIP-a ili binarnoj distribuciji za lokacije unutar i izvan SAD-a.

Neke kompilirane verzije otvoriti rajsfešlus možda ne podržava dešifriranje. Da biste provjerili verziju za kripta podrška, ili pokušajte testirati ili izdvojiti šifriranu arhivu ili provjeriti otvoriti rajsfešlus dijagnostički zaslon (pogledajte -v opcija iznad) za ' [dešifriranje] 'kao jedna od posebnih mogućnosti kompilacije.

Kao što je gore spomenuto, -P opcija se može koristiti za unos lozinke u naredbeni redak, ali uz sigurnosnu cijenu. Poželjna metoda dešifriranja je normalno vađenje; ako je član zipfile šifriran, unzip će zatražiti lozinku bez ponavljanja onoga što je upisano. otvoriti rajsfešlus nastavlja koristiti istu lozinku sve dok se čini valjanom, testirajući zaglavlje od 12 bajta na svakoj datoteci. Ispravna lozinka uvijek će se provjeriti u zaglavlju, ali postoji vjerojatnost da će i netočna lozinka biti 1-u-256. (Ovo je sigurnosna značajka PKWARE zipfile formata; pomaže u sprečavanju grubih napada koji bi inače mogli steći veliku prednost u brzini testiranjem samo zaglavlja.) U slučaju davanja netočne lozinke, ali ona svejedno prolazi test zaglavlja , ili će se generirati netočni CRC za izvučene podatke ili će raspakiranje uspjeti tijekom izvlačenja jer 'dešifrirani' bajtovi ne predstavljaju valjani komprimirani tok podataka.

Ako prva lozinka ne uspije provjeriti zaglavlje neke datoteke, otvoriti rajsfešlus tražit će novu lozinku i tako dalje dok se ne izdvoje sve datoteke. Ako lozinka nije poznata, unos nulte lozinke (to jest, samo vraćanje kočije ili 'Enter') uzima se kao signal za preskakanje svih daljnjih uputa. Nakon toga će se izdvojiti samo nešifrirane datoteke u arhivi. (Zapravo to nije sasvim točno; starije verzije zip i zipcloak dopuštene null lozinke, pa otvoriti rajsfešlus provjerava svaku šifriranu datoteku radi provjere funkcionira li null lozinka. To može rezultirati 'lažnim pozitivnim rezultatima' i pogreškama izvlačenja, kao što je gore spomenuto.)

Arhive šifrirane s 8-bitnim zaporkama (na primjer, lozinke s naglašenim europskim znakovima) možda neće biti prenosive u sustavima i / ili drugim arhivarima. Ovaj problem proizlazi iz upotrebe više metoda kodiranja za takve znakove, uključujući Latin-1 ( VELIKO 8859-1) i OEM kodna stranica 850. DOS PKZIP 2.04g koristi OEM kodnu stranicu; Windows PKZIP 2.50 koristi latinicu-1 (i zbog toga je nekompatibilan s DOS PKZIP); Info-ZIP koristi OEM kodnu stranicu na DOS, OS / 2 i Win3.x priključcima, ali ISO kodiranje (latinica-1 itd.) Bilo gdje drugdje; i Nico Maka WinZip 6.x uopće ne dopušta 8-bitne lozinke. otvoriti rajsfešlus 5.3 (ili noviji) pokušava prvo upotrijebiti zadani skup znakova (npr. Latin-1), a zatim zamjenski (npr. OEM kodna stranica) za testiranje lozinki. Ako oba sustava ne uspiju, EBCDIC kodiranje će se testirati kao krajnje sredstvo. (EBCDIC se ne testira na sustavima koji nisu EBCDIC, jer ne postoje poznati arhivari koji šifriraju pomoću EBCDIC kodiranja.) ISO kodiranje znakova osim latiničnog-1 nije podržano. Novi dodatak (djelomično) Unicode (odnosno UTF-8) podrške u UnZip 6.0 još nije prilagođen rukovanju lozinkom za šifriranje u otvoriti rajsfešlus . Na sustavima koji koriste UTF-8 kao izvorno kodiranje znakova, otvoriti rajsfešlus pokušava dešifrirati matičnom lozinkom kodiranom UTF-8; ugrađeni pokušaji provjere lozinke u prevedenom kodiranju još nisu prilagođeni za podršku UTF-8 i posljedično neće uspjeti.

Primjeri

unzip hope.zip

Otpakirajte nada.zip arhivirati u trenutni direktorij, stvarajući poddirektorijume prema potrebi kako bi se podudarali s arhivima hijerarhija datoteka .

unzip -j hope.zip

Izdvoj datoteke iz arhive nada.zip samo u trenutni direktorij, bez obzira na unutarnju strukturu arhiva.

unzip -tq hope.zip

Test nada.zip za pogreške, ali nemojte ništa izdvajati. The što označava 'tihi' način rada, koji upućuje otvoriti rajsfešlus da se vrati samo sažeta poruka, a ne detaljnija.

unzip -ca hope.zip *.txt

Prikažite sadržaj svih datoteka s nastavkom .txt sadržane u arhivi nada.zip na standardni izlaz.

unzip hope.zip '*.[ch]' Makefile -d /tmp

Izvadak iz nada.zip arhivirati sve izvorne datoteke C s ekstenzijama .c i .h i sve datoteke s imenom Makefile , u direktorij / tmp .

unzip -C hope.zip '*.[ch]' Makefile -d /tmp

Isto kao gornja naredba, ali bez obzira na velika i mala slova; također će izdvojiti sve datoteke s nastavcima .C ili .H , bilo koje datoteke s imenom IZVRŠITI , bilo koje datoteke s imenom MakeFile itd.

unzip -fo hope.zip

Izdvoj datoteke iz arhive nada.zip , ali samo ako su novije verzije od datoteka koje već postoje.

unzip -l hope.zip

Prikaži popis sadržaja nada.zip ne izvlačeći ništa.

gzip - Stvaranje, izmjena, popis sadržaja i izdvajanje datoteka iz GNU zip arhiva.
zip - Uslužni program za sažimanje i arhiviranje.
zipinfo - Prikažite tehničke informacije o zip datoteci.