The New York Times: Problemi s digitalnim autorskim pravima

The New York Times: Problemi s digitalnim autorskim pravima

Problemi s digitalnim autorskim pravima

Andrew Wallmeyer --> AUTORSKA PRAVA

Idi na Forum --> ŠTO JE DECSS?

DeCSS je naziv programa koji zaobilazi zaštitu od digitalnog kopiranja ugrađenu u DVD-ove. Namjerna distribucija DeCSS-a i njegova zakonitost prema Zakonu o autorskim pravima u digitalnom tisućljeću temelj su za neriješenu tužbu koju je protiv nekoliko web stranica pokrenulo Američko udruženje za filmske filmove. DOKUMENTI

?? Digital Millennium Copyright Act [PDF]

?? 2600 DVD Tužba Arhiva

STRANICE

?? Ured za autorska prava SAD-a

?? Ured za autorska prava SAD-a - Zajednička studija o istraživanju enkripcije

?? Američko udruženje diskografske industrije

?? Američko udruženje filmskih filmova

?? Zaklada Electronic Frontier

?? Jedinstvena ICANN-ova politika rješavanja sporova u vezi s nazivom domene

?? Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo

?? Centar za arbitražu i posredovanje WIPO-a

?? Vodič WIPO-a o elektroničkoj trgovini i pitanjima intelektualnog vlasništva

?? Vremenska traka: Povijest autorskih prava u SAD-u

?? Knjižnice Stanforda – izvori autorskih prava i poštene upotrebe

Završava proba DVD softvera

Od AMY HARMON

(26. srpnja) Na kraju suđenja sudac Lewis A. Kaplan rekao je odvjetnicima da je bio impresioniran svjedočenjem svjedoka obrane o tome zašto bi kod računalnog softvera trebao biti zaštićen Prvim amandmanom.

Tinejdžer se pojavljuje na suđenju hakerima

Autor: CARL S. KAPLAN

(21. srpnja) Jon Johansen, desno, mršavi, 16-godišnji norveški računalni programer, pokrenuo je veliku pravnu bitku koja uključuje Hollywood i internet. DeCSS, softver koji je stvorio, uzdrmao je filmsku industriju.

Filmovi dodani u glazbeni spor

Autor: MATT RICHTEL

(21. srpnja) Proširujući svoj pravni napad na razmjenu djela zaštićenih autorskim pravima na Internetu, filmska i glazbena industrija tužile su da ugase Scour.com.

Sega razbija softverske pirate

REUTERS

(21. srpnja) Sega je objavila da je ugasila više od 60 ilegalnih web stranica i 125 aukcijskih stranica koje bivaju piratske verzije svojih Dreamcast igara, koje su donedavno smatrane jednim od najsigurnijih sustava za digitalnu zabavu na tržištu.

Traženo izuzeće suca

Od AMY HARMON

(20. srpnja 2000.) Odvjetnici obrane zatražili su jučer od žalbenog suda da udalji suca Lewisa A. Kaplana sa saslušanja savezne tužbe protiv Erica Corleyja, izdavača časopisa 2600.

Studiji nastoje zaustaviti DVD kopije

Od AMY HARMON

(18. srpnja 2000.) Odvjetnici osam filmskih studija jučer su pozvali saveznog suca da zaustavi operatera web stranice u distribuciji softverskog programa koji dešifrira enkripciju na DVD filmskim diskovima.

Probna verzija može biti kratka za DVD softver

Autor: CARL S. KAPLAN

(17. srpnja 2000.) Ako sudac Lewis A. Kaplan nastavi uzimati uski pogled na pitanja u predmetu, onda će 'to biti trominutno suđenje', rekao je branitelj Martin Garbus.

DVD Case će testirati doseg zakona o autorskim pravima

Autor: CARL S. KAPLAN

(14. srpnja 2000.) Na federalnom sudu na Manhattanu trebao bi se pokrenuti važan internetski slučaj kojim se pravo Hollywooda na kontrolu pristupa svojim digitalnim proizvodima suprotstavlja tradicionalnim pravima na pošteno korištenje autorskih prava i slobode govora.

Agencija UN-a bori se protiv cybersquattera

REUTERS

(11. srpnja 2000.) Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo pokreće novu ofenzivu protiv ljudi koji pokušavaju oteti internetske adrese.

AOL-ov napor da zaštiti autorska prava

Od AMY HARMON

(28. lipnja 2000.) U dogovoru koji bi mogao prekinuti zastoj u promicanju sigurnog preuzimanja glazbe, America Online pristala je uključiti softver tvrtke InterTrust Technologies na kompakt diskove koji sadrže najnoviju verziju vlastitog popularnog softvera.

Zakonodavci gledaju na zakone o autorskim pravima

Prema ASSOCIATED PRESS

(16. lipnja 2000.) Glavni pružatelji sadržaja - i direktor saveznog ureda za autorska prava - tvrdili su da internetske tvrtke ne bi trebale imati pravo na posebne licence koje satelitske i kabelske tvrtke moraju imati za prijenos programa.

DVD Case pita: Je li povezivanje nezakonito?

Autor: CARL S. KAPLAN

(16. lipnja 2000.) Pretpostavimo da online novinar napiše priču i uključi poveznicu na stranicu koja sadrži materijal za koji se tvrdi da je nezakonit. Je li izdavač koji je napravio povezivanje u toploj vodi? Odgovor je ponekad da, a ponekad ne.

Pravno manevriranje u slučaju Napster

Autor: MATT RICHTEL

(16. lipnja 2000.) I Napster i diskografska industrija ovog su tjedna izoštrili svoje pravne strategije u borbi s potencijalno širokim implikacijama na zakon o autorskim pravima u eri interneta.

Anarhisti pokušavaju eliminirati autorska prava iz kiberprostora

EDWARD ROTHSTEIN

(10. lipnja 2000.) Nedavni izazovi autorskih prava omogućeni su, naravno, napretkom tehnološkog piratstva, ali oni također izrastaju iz niza ideja koje su povezane s internetom od njegovih najranijih javnih godina.

Direktori softvera kažu da će potrošači platiti za piratstvo

Po JERI KLAUZICI

(8. lipnja 2000.) Ako se zakoni o autorskim pravima ne provode šire i agresivnije na Internetu, programeri softvera bit će prisiljeni posegnuti za glomaznom tehnološkom zaštitom koja se neće svidjeti potrošačima, upozorio je čelnik industrije.

Upozoreno od strane glazbene industrije, odijelo za datoteke web-mjesta

Autor: MATT RICHTEL

(6. lipnja 2000.) U tužbi za koju pravni stručnjaci kažu da može imati široke implikacije na sve internetske tražilice, glazbena web stranica tužila je industriju snimanja kako bi zadržala mogućnost povezivanja na glazbene datoteke iako su neka od djela možda piratska materijal.

Rješenje o autorskim zahtjevima za televizijske stranice

Autor BARRY BROWN

(2. lipnja 2000.) ICraveTV, kanadska internetska tvrtka, imala je dokazano ždrijeb kada je lansirana: programi s velikih televizijskih mreža u Sjedinjenim Državama, emitirani uživo online. Ali bio je prisiljen ugasiti se nakon što su se mreže usprotivile.

Izvješće predlaže ažuriranje Zakona o autorskim pravima

Po JERI KLAUZICI

(22. svibnja 2000.) Zakon koji je namijenjen zaštiti intelektualnog vlasništva na internetu treba ažurirati, kaže demokratski istraživački centar u izvješću koje predlaže zabranu tehnologija poput kontroverznog softvera Napster.

Uloga agenta u promjenama web mjesta Rat oko prava

Autor: MATT RICHTEL

(22. svibnja 2000.) Michael Ovitz, superagent i bivši predsjednik Disneyja, stekao je ime osiguravajući stotine milijuna dolara honorara, ali njegov najnoviji pothvat ima potencijal da izvuče prihode od nekih njegovih bivših klijenata.

Napster može imati slabu obranu

Autor: CARL S. KAPLAN

(12. svibnja 2000.) Olovke, fotokopirni uređaji i videorekorderi savršeno su legalni proizvodi, iako ih nekolicina beskrupuloznih može zloupotrijebiti za ilegalno umnožavanje materijala zaštićenog autorskim pravima. To jednostavno pravno načelo vjerojatno će biti glavna obrana koju nudi Napster Inc.

Koncept autorskih prava u borbi za opstanak interneta

Autor JOHN MARKOFF

(10. svibnja 2000.) Dok se sudovi bore oko izazova industrije snimanja za zamjenu digitalne glazbe, programeri završavaju program za koji kažu da će onemogućiti kontrolu prometa bilo koje vrste digitalnih informacija.

Metallica pokušava spriječiti obožavatelje da preuzimaju glazbu

Autori MATT RICHTEL i NEIL STRAUSS

(3. svibnja 2000.) Internetske glazbene stranice dugo su bile u sukobu s izdavačkim kućama, koje kažu da su pjesme zaštićene autorskim pravima piratske. Sada se očekuje da će spor dobiti značajan zaokret koji će glazbenike suprotstaviti njihovim obožavateljima.

MP3.com se nada dogovoru u tužbi za autorska prava

Autor JON PARELES

(1. svibnja 2000.) MP3.com je izrazio oprezno povjerenje u postizanju nagodbe s Asocijacijom izdavačke industrije Amerike, nakon odluke saveznog suda da je stranica prekršila zakon o autorskim pravima.

Sudac kaže da je MP3.com prekršio zakon o autorskim pravima

Autor: AMY HARMON s JOHNOM SULLIVANOM

(29. travnja 2000.) Savezni sudac odnio je ključnu pobjedu snimateljskoj industriji u njenom nastojanju da iskoristi distribuciju digitalne glazbe preko Interneta, presudivši da je MP3.com prekršio zakon o autorskim pravima.

Odvjetnik prvog amandmana preuzima slučaj DVD-a

Autor: CARL S. KAPLAN

(28. travnja 2000.) Osam velikih filmskih studija traži od saveznog suca da naredi web-izdavaču da prestane povezivati ​​stotine stranica koje nose softver za koji kažu da prijeti njihovoj industriji. Martin Garbus je odlučan zaustaviti ih.

Virginia je prva s kontroverznim zakonom o softveru

Po JERI KLAUZICI

(14. ožujka 2000.) Zakon, poznat kao Uniform Computer Information Transaction Act, kontroverzan je pokušaj jačanja pravnog statusa ugovora koji korisnici interneta sve češće sklapaju jednim klikom miša kada koriste pakirane softverske proizvode ili web stranice.

Glavni nositelji autorskih prava udružuju se na kongresu lobbyja

Po JERI KLAUZICI

(22. veljače 2000.) Usred rastuće zabrinutosti zbog prijetnje internetskog piratstva, široka koalicija skupina koje predstavljaju nositelje autorskih prava udružila se kako bi stvorila novu, potencijalno moćnu lobističku snagu.

Izrečena preliminarna zabrana protiv kanadske stranice

Prema ASSOCIATED PRESS

(22. veljače 2000.) Nekoliko filmskih studija i TV mreža, zajedno s dvije nacionalne profesionalne sportske lige, uspješno su uvjerili suca da zabrani kanadskoj internetskoj stranici da emitira prijenos uživo u Sjedinjene Države.

Očekuje se teška sudska borba oko DVD koda

Autor: CARL S. KAPLAN

(11. veljače 2000.) Nakon što su izgubili prvi krug u važnoj pravnoj borbi oko DVD tehnologije, odvjetnici trojice muškaraca koji su postali meta holivudskog bijesa pripremaju se za potpuno suđenje.

Court kaže da softver može oponašati Sonyjev PlayStation

Prema ASSOCIATED PRESS

(11. veljače 2000.) Softverska tvrtka koja izrađuje novu verziju playera videoigara druge tvrtke može reproducirati softver za autorska prava svog rivala tijekom procesa razvoja, rekao je savezni žalbeni sud.

Tri tužbe za autorska prava testiraju granice novih medija

Autora SARA ROBINSON

(24. siječnja 2000.) Nalet sudskih aktivnosti prošlog tjedna otkrio je rastući sukob između industrije zabave, koja se bori zaštititi svoje proizvode i profit u doba interneta, i grupa potrošača.

Datoteke industrije snimanja su tu protiv MP3.Com

Prema ASSOCIATED PRESS

(22. siječnja 2000.) Američko udruženje diskografske industrije podnijelo je tužbu za kršenje autorskih prava protiv MP3.com zbog svojih usluga koje korisnicima omogućuju da odmah čuju glazbu i dodaju svoju osobnu glazbu na popis za reprodukciju.

Studiji se pridružuju pravnoj borbi za zaustavljanje kopiranja DVD-a

Autor DOW JONES NEWSWIRES

(15. siječnja 2000.) Osam velikih holivudskih studija podnijelo je tužbu na saveznom sudu na Manhattanu tvrdeći da trojica njujorških muškaraca upravljaju web stranicama na kojima se širi softverski program pod nazivom DeCSS.

Pitanja o tužbi za DVD Zakonitost povezivanja

Autor: CARL S. KAPLAN

(7. siječnja 2000.) Po drugi put u toliko mjeseci, američki sud je zamoljen da se uhvati u koštac s problemom čiji bi odgovor mogao odrediti budući izgled i slobodnu prirodu World Wide Weba.

Sudac odbija pokušaj blokiranja DVD programa

Prema ASSOCIATED PRESS

(31. prosinca 1999.) Grupa elektroničke industrije izgubila je ponudu za zaustavljanje distribucije DeCSS-a, programa koji uklanja sigurnosnu enkripciju s DVD videa, dok čeka sudski datum.

DVD Grupa tužila se zbog kopiranja

Prema ASSOCIATED PRESS

(30. prosinca 1999.) Udruga koja predstavlja filmsku industriju i industriju potrošačke elektronike otišla je na sud kako bi spriječila web stranice u distribuciji softvera koji korisnicima omogućuje pravljenje ilegalnih kopija DVD-a.

Tužba za digitalni audio mogla bi stvoriti presedan

Autora SARA ROBINSON

(30. prosinca 1999.) RealNetworks tuži tvrtku koja proizvodi softver koji pretvara RealNetworksove proizvode u format koji prodaje njegov konkurent, Microsoft.

Odluka o autorskim pravima prijeti slobodi povezivanja

Autor: CARL S. KAPLAN

(10. prosinca 1999.) U presudi koja bi mogla potkopati slobodu stvaranja poveznica na webu, savezni sudac privremeno je zabranio dvojici kritičara Mormonske crkve da objavljuju adrese stranica koje sadrže piratske kopije mormonskog teksta.

Sveučilište razbija trgovinu MP3-om

Autora PAMELA MENDELS

(10. studenog 1999.) Dužnosnici Sveučilišta Carnegie Mellon izrekli su kazne 71 studentu koji je navodno postavio digitalizirane kopije glazbenih snimaka i drugog materijala zaštićenog autorskim pravima na računalni sustav kampusa.

Ticketmaster opet tuži zbog poveznica

BOB TEDESCHI

(10. kolovoza 1999.) Šest mjeseci nakon rješavanja tužbe protiv Microsofta zbog prakse poznate kao 'duboko povezivanje', Ticketmaster Online-CitySearch podnio je sličnu tužbu protiv konkurenta, Tickets.com.

Je li povezivanje uvijek legalno? Stručnjaci nisu sigurni.

Autor: CARL S. KAPLAN

(6. kolovoza 1999.) Pravni status hiperlinkova na World Wide Webu je neriješen, kažu neki stručnjaci za pravo kibernetičkog prostora. Posebno je kontroverzna upotreba takozvanih 'dubokih' poveznica, koje upućuju izravno na web stranice ili drugi sadržaj unutar druge stranice.

Prijedlog za zaštitu autorskih prava u SAD-u podržava učenje na daljinu

Autora PAMELA MENDELS

(29. svibnja 1999.) Nazivajući obrazovanje na daljinu 'živim i rastućim poljem', Ured za autorska prava Sjedinjenih Država preporučuje niz izmjena saveznog zakona za koje kaže da bi nastavnicima olakšali korištenje materijala zaštićenih autorskim pravima u razredima koji se podučavaju putem računalnih mreža .

Producenti 'Ratova zvijezda' upozoravaju ISP-ove na autorska prava

Autora PAMELA MENDELS

(4. svibnja 1999.) U isto vrijeme dok trgovine nestrpljivo distribuiraju nove igračke i dodatke temeljene na nadolazećem filmu 'Ratovi zvijezda', producenti filma upozoravaju davatelje internetskih usluga da neovlaštena distribucija snimaka iz filma na njihovim mrežama krši savezne zakon.

Sudac zaustavlja imitaciju PlayStationa

Autor PETER WAYNER

(23. travnja 1999.) Savezni sudac izdao je preliminarnu zabranu kojom se maloj tvrtki iz Silicijske doline zabranjuje isporuka softvera koji vlasnicima Macintosha omogućuje da na svojim računalima igraju igrice dizajnirane za Sony PlayStation.

Internetski planovi glazbenih izdavača mogu uključivati ​​web-mjesto za tekstove

Autor MATEJ MIRAPAUL

(18. veljače 1999.) Nacionalno udruženje glazbenih izdavača proširuje svoju web prisutnost na način da bi se tekstovi pjesama s međunarodnog poslužitelja tekstova savršeno uklapali. Udruga je optužila web stranicu za digitalno piratstvo, pa bi takav sporazum bio bez presedana.

Zakon o autorskim pravima postavlja pitanja za obrazovanje na daljinu

Autora PAMELA MENDELS

(10. veljače 1999.) Godinama su tečajevi učenja na daljinu bili izuzeti od zakona o autorskim pravima. Odgajatelji sada kažu da zakon treba revidirati kako bi se potaklo širenje učenja putem digitalnih tehnologija.

Sony ne uspijeva zaustaviti imitaciju PlayStationa za Macintosh

Autor PETER WAYNER

(6. veljače 1999.) Sony nije uspio u svojim pravnim nastojanjima da spriječi malu softversku tvrtku iz Silicijske doline da isporučuje proizvod koji korisnicima Macintosh računala omogućuje igranje igrica razvijenih za Sony PlayStation.

Stranica s tekstovima u sporu o autorskim pravima može postati komercijalna

Autor MATEJ MIRAPAUL

(30. siječnja 1999.) Borci u sporu o autorskim pravima na Internetu koji uključuje međunarodni poslužitelj tekstova razmatraju načine da svoje nesuglasice riješe izvan sudnice, rekao je osnivač stranice. Jedno od rješenja može biti uzeti zatvorenu web stranicu, koja će se vjerojatno vratiti ovog vikenda s ograničenim mogućnostima, i potpuno je vratiti kao ovlašteni resurs za obožavatelje glazbe.

?? Stranica s tekstovima u sporu o autorskim pravima je zatvorena

Online izdavač osporava zakon o autorskim pravima

Autor: CARL S. KAPLAN

(15. siječnja 1999.) Eric Eldred, koji vodi web stranicu koja ponovno objavljuje klasična književna djela, bio je uznemiren nedavnim saveznim zakonom o proširenju autorskih prava, koji će ga spriječiti da objavljuje određena djela još 20 godina. Ali sada su Lawrence Lessig s Harvarda, dva druga profesora s Harvarda i dva odvjetnika preuzeli njegov slučaj, pro bono.

Dom i Senat slažu se o složenom zakonu o autorskim pravima

Po JERI KLAUZICI

(9. listopada 1998.) Dom i Senat postigli su sporazum o Zakonu o digitalnom tisućljeću autorskih prava, složenom zakonu za koji se potrošači i akademski interesi boje da bi mogao ograničiti pristup nekim informacijama koje su trenutno zaštićene odredbama o 'poštenoj upotrebi' zakona o autorskim pravima.

Početna | Indeks stranice | Pretraživanje stranice | Forumi | Arhiva | Tržnica

Brze vijesti | Prva stranica Plus | Međunarodni | Nacionalni/N.Y. | Posao | Tehnologija | Znanost | Sport | Vrijeme | Uredništvo | Op-Ed | Umjetnost | Automobili | Knjige | Diverzije | Tržište rada | Nekretnine | Putovati

Pomoć/Povratne informacije | Mali oglasi | Usluge | New York danas

Autorsko pravo 2000. The New York Times Company