GLEDAJ VIJESTI; Tvrtka će nuditi besplatan D.S.L., ali usluga će dolaziti s oglasima

Marketinško ludilo protekle godine donijelo je ponudu besplatnih računala i besplatnih internetskih usluga. Ove godine napravite mjesto za besplatan pristup velikom brzinom.

Broadband Digital Group, start-up tvrtka u Newport Beachu, Kalifornija, ovog je tjedna najavila novu uslugu pod nazivom FreeDSL. Počevši od travnja, tvrtka planira ljudima u nekoliko velikih gradskih područja omogućiti besplatan pristup digitalnim pretplatničkim linijama, poznatijim kao D.S.L., u zamjenu za informacije o njihovoj demografiji i njihovoj pozornosti na reklame. Na većini tržišta, pretplatnici sada plaćaju 30 do 50 USD mjesečno za D.S.L. servis.

Ryan Steelberg, izvršni direktor Broadband Digitala, uspoređuje strategiju sa strategijom zabavne mreže. Televizijski oglašivači svake godine troše 350 dolara na svakog gledatelja, rekao je. Prema njegovoj procjeni, njegova bi tvrtka trebala moći prikupiti barem toliko za oglašavanje i premium usluge na širokopojasnom internetu.

'Imate iste mogućnosti propusnosti kao i televizija,' rekao je 'Ali možete je povećati e-trgovinom, igranjem igara na zahtjev i videom na zahtjev.'

Broadband Digital namjerava postati nešto poput preprodavača usluge, kupujući je od telekomunikacijskih tvrtki po veleprodajnoj cijeni. G. Steelberg je rekao da još ne može otkriti imena oglašivača Broadband Digitala ili D.S.L. pružatelji usluga. Ipak, očekuje se da će unaprijed potrošiti mnogo novca, pokrivajući troškove instalacije (koji često uključuju plaćanje kamiona i radnika) i kupnju radio oglašavanja u gradovima poput Bostona i Los Angelesa. Tvrtka je postavila web stranicu www.freedsl.com za registracije.

Jeannette Noyes, D.S.L. analitičarka za International Data Corporation, FreeDSL naziva 'donekle neizbježnim'. Ali dodala je: 'Ono što me iznenađuje je da je došao tako brzo.' Kako bi uspjela, rekla je, tvrtka će morati ispuniti svoja obećanja iz početak -- i oglašivačima i kupcima. Njezina procjena: 'Bit će to izazov, to je sigurno.' LISA GUERNSEY