Nextlink kupuje Concentric za 2,9 milijardi dolara

10. siječnja 2000

Nextlink kupuje Concentric za 2,9 milijardi dolara KEVIN MAX

NYTimes.com/TheStreet.com, 18:00 extlink je u ponedjeljak rekao da će kupiti davatelja internetskih usluga Concentric Network za pružanje proširenih glasovnih podataka i internetskih komunikacijskih usluga, što je izazvalo entuzijazam među ulagačima i ostavku jednog najvišeg službenika.

Transakcija spajanja procijenjena je na oko 2,9 milijardi dolara, navodi se u priopćenju Nextlinka.

Dionice Nextlinka, sa sjedištem u McLeanu, Va., zatvorene su u ponedjeljak 1.7/16, ili 1,83 posto, na 77 1/16. Concentric je zatvorio 9 5/8, ili 32 posto, na 39 5/8.

Nextlink je također najavio da će glavni financijski direktor Mark Gunning, koji se pridružio tvrtki u studenom, odmah napustiti svoju poziciju iz zdravstvenih razloga.

William Hoglund, glavni financijski direktor za Eagle River Investments, jednog od njegovih najvećih ulagača i član upravnog odbora Nextlinka, služit će umjesto njega dok se ne pronađe trajna zamjena.

Nextlink pruža usluge širokopojasne komunikacije preko optičkih i bežičnih objekata. Concentric pruža web hosting, usluge podatkovnog centra i privatne mreže za mala i srednja poduzeća.

Prema sporazumu, svaka dionica običnih dionica Concentric Networka bit će zamijenjena za 45,00 USD običnih dionica Nextlink, podložno ovratniku. Stvarni broj dionica Nextlink običnih dionica koje će se zamijeniti za svaku običnu dionicu Concentric Network temeljit će se na 20-dnevnim prosječnim cijenama trgovanja običnih dionica Nextlink prije zatvaranja. Na temelju zaključne cijene Nextlinka od 78,50 dolara u petak, omjer bi bio 0,573 dionice Nextlinka po dionici Concentric Networka, a dioničari Concentric Networka držali bi otprilike 17,8 posto dionica kombinirane tvrtke.

'S dodatkom Concentricovog najvišeg menadžmenta u poslovanju s internetskim uslugama Nextlink timu, čvrsto vjerujemo da će kombinacija ove dvije poduzetničke tvrtke brzo pružiti dramatične i značajne prilike za unakrsnu prodaju i druge sinergije', rekao je predsjednik i izvršni direktor Nextlinka Dan Akerson, koji će nastaviti sa svojim ulogama u novoj tvrtki.

Izvršni direktor Concentric Henry Nothhaft postat će potpredsjednik Nextlinka i voditi maloprodajne internetske i podatkovne usluge kombinirane tvrtke.

Nextlink također očekuje da će povećati veće marže migracijom lokalnog i podatkovnog prometa na svoje širokopojasne gradske i širokopojasne bežične mreže kao i na svoju nacionalnu mrežnu infrastrukturu, priopćila je tvrtka. Osim toga, obje tvrtke rekle su da bi mogle povećati prihode unakrsnom prodajom lokalnih telekomunikacijskih i podatkovnih i internetskih usluga.

Kombinacija dviju tvrtki učvrstit će njezinu poziciju među malim i srednjim poduzećima i omogućiti mu da se agresivno natječe za poslovanje iz Fortune 1000 tvrtki, stoji u priopćenju.

'Nextlink je fizička točka veze s našom širokopojasnom i optičkom mrežom', rekao je glasnogovornik Nextlinka Todd Wolfenbarger. 'Koncentrično je virtualni komad. Imaju usluge koje prolaze preko žica.'