Pogreška preljeva

Pogreška računala

An pogreška prelijevanja označava da je softver pokušao zapisivati ​​podatke izvan granica memorija .

Svaki program ima dio memorije dodijeljen za stog . Stog se koristi za pohranu internih podataka za program, vrlo je brz i prati povratno adresiranje. Program može skočiti na područje koje čita neke podatke s tvrdi disk , zatim se vraća iz te rutine za nastavak obrade podataka. Snop evidentira izvornu adresu, a program to koristi za povratak. Nešto poput ostavljanja krušnih mrvica da biste pronašli put natrag. Stog ima ograničenu količinu prostora za pohranu. Ako softver pokušava pristupiti području stoga izvan njegovih granica, pojavit će se pogreška prelijevanja.

The stog preljev problem nije toliko raširen na novijim operativni sustavi međutim, zbog malog otiska na mobilnim uređajima može postati izazov. Ako vam operativni sustav na mobilnom uređaju prikazuje pogrešku preljeva steka, možda imate pokrenut previše aplikacija. Možda imate virus koji koristi prostor za hrpu. Mogao si i imati hardver oštećenja koja bi mogla prouzročiti poruku o pogrešci preljeva. Provjerite upotrebu aplikacije i zaštitu od virusa i pokrenite aplikaciju za dijagnostiku memorije na mobilnom uređaju da biste vidjeli hoće li to pomoći u uklanjanju vaše pogreške.

Pogreška preljeva koja se stvara dodjelom pohrane navodi se kao preljev tipa podataka. To znači da određena vrsta podataka koja se koristi za spremanje dijela podataka nije bila dovoljno velika da sadrži podatke. Primjerice, ako pokušate smjestiti dvanaest limenki juhe u kutiju namijenjenu deset limenki, dvije će limenke 'preliti' taj prostor. Po istom principu određene vrste podataka mogu pohraniti samo brojeve određene veličine. Ako je vrsta podataka jedan bajt, a podaci koje treba pohraniti veći su od nepotpisane vrijednosti 256, pojavljuje se pogreška prekoračenja.

Ova vrsta pogreške obično se događa samo kod starijih strojeva koji pokušavaju pokretati suvremene operativne sustave budući da kapacitet operativnog sustava zasjenjuje kapacitet hardvera. Drugim riječima, možete dobiti pogreške pri prelijevanju kada aplikacija zahtijeva 64 bita prostora za pohranu kada program može ponuditi samo 32. Programer softvera odgovoran je za pravilno izbjegavanje ili rješavanje ove vrste pogreške prelijevanja.