Pitanja i odgovori; Odabir alata za pretraživanje za vaš web preglednik

P. Je li moguće promijeniti stranicu tražilice koja se automatski pojavljuje u području Search Companion u Internet Exploreru 6? Želio bih se prebaciti s MSN-a na Google.

O. MSN Search je Microsoftova zadana tražilica, koja se pojavljuje kada upišete upit u panel Search Companion na lijevoj strani zaslona u sustavu Windows XP.

Ako više volite koristiti Google ili neku drugu tražilicu, možete promijeniti postavku. Ako dodatak za pretraživanje nije vidljiv, kliknite na gumb Traži na alatnoj traci Internet Explorera. Odaberite opciju Promjena postavki ispod okvira u koji upisujete pojmove za pretraživanje. Zatim na sljedećem zaslonu kliknite Promjena ponašanja pretraživanja interneta.

Popis tražilica, uključujući Google, Teoma, Ask Jeeves, Yahoo i druge, nalazi se pri dnu zaslona. MSN je zadani izbor, ali možete kliknuti na drugi izbor.

Sljedeći put kada upišete upit u Search Companion, rezultati bi trebali doći iz odabrane tražilice.

P. Kao voditelj filmskih lokacija i izviđač, fotografiram panorame lokacija koje ih pokazujem redatelju i dizajneru. Postoji li softver prilagođen Macintoshu koji može sastaviti panorame iz digitalnih fotografija?

A. Panorame -- fotografije spojene zajedno elektronički za stvaranje pogleda od 180 do 360 stupnjeva -- mogu se izraditi ručno u programima za uređivanje slika kao što je Adobe Photoshop, ali postoji i nekoliko dostupnih programa koji mogu sastaviti slike za vas automatski.

ArcSoft Panoramamaker (30 USD; www.arcsoft.com/en/products/panoramamaker) je jedan jeftin program s verzijom koja radi i s operativnim sustavima Mac OS 9 i Mac OS X. Web stranica proizvođača ima galeriju primjera panorama napravljenih s programom i besplatnu probnu verziju koju možete preuzeti.

Easypano Panoweaver (www.easypano.com) može spojiti slike snimljene objektivom kamere riblje oko i postoji u verziji za Macintosh. Taj program dolazi u dva izdanja: standardnom (100 USD), koji ima osnovni skup funkcija za miješanje slika, i profesionalnom (300 USD), koji vam, između ostalih značajki, omogućuje ručnu manipulaciju slikama. Na web-mjestu tvrtke nalazi se grafikon u kojem se ta dva uspoređuju i poveznica na probnu verziju koju možete preuzeti.

Za one koji tek počinju izrađivati ​​panoramske slike od digitalnih fotografija, web-mjesto Panoguide (www.panoguide.com) dobro je mjesto za savjete, tutorijale, galeriju i recenzije softvera.

P. Primjećujem da neki softver zahtijeva Windows 98 SE. Koja je razlika između Windows 98 i Windows 98 SE i kako mogu znati koju verziju imam?

O. Windows 98, objavljen 1998., bila je prva velika Microsoftova nadogradnja na njegov tri godine star Windows 95 operativni sustav. Windows 98 Second Edition, ili SE, ažurirana je verzija sustava Windows 98 koja je objavljena 1999. Ostala je trenutna verzija sustava Windows za kućne korisnike sve dok Windows Millennium Edition (Me) nije objavljen 2000. godine.

U ažuriranju originalnog Windowsa 98, Windows 98 SE uključivao je Internet Explorer 5.0, Windows Media Player 6.2 i DirectX 6.1, ali su oni u svakom slučaju bili dostupni za besplatno preuzimanje s Microsoftove stranice. Uz nekoliko zakrpa, ažuriranja sustava i ispravki koda za uklanjanje grešaka, drugo izdanje je također uključivalo značajku dijeljenja internetske veze, koja omogućuje više računala da dijele jednu internetsku vezu, te nudi poboljšanu podršku za U.S.B, FireWire i hardver povezan s DVD-om.

Možete odrediti koja je verzija sustava na vašem računalu tako da desnom tipkom miša kliknete ikonu Moje računalo na radnoj površini i odaberete Svojstva iz skočnog izbornika. Na kartici Općenito u okviru Svojstva pogledajte da li piše Windows 98 Second Edition ili jednostavno Windows 98.

Windows XP, objavljen 2001., je trenutna verzija. Microsoft je u srpnju prošle godine ukinuo besplatnu tehničku podršku za Windows 98 i isporučuje plaćenu podršku samo do 16. siječnja jer povlači tu verziju. Nastavit će pružati tehničku pomoć temeljenu na webu za Windows 98 i 98 SE na svom mjestu. J. D. BIERSDORFER